Diverzifikáció 5 lépésben

Amikor a piacok szárnyalnak, hajlamosak vagyunk azt hinni, hogy ez örökké tart és túlságosan a részvényekre fókuszálunk. Azonban sohasem tudhatjuk mi fog történni a piacon másnap, vagy a következő héten. Ezért nem szabad megfeledkeznünk a diverzifikáció fontosságáról. A mai posztban arról írok, hogyan lehet 5 lépésben diverzifikálni portfóliónkat.

forrás:opcioguru.com

Amikor portfólió építésről van szó, a legfontosabb alapszabály, hogy minél több eszközbe fektessük pénzünket. Befektetői körökben ezt nem tudjuk eléggé hangsúlyozni. Van, aki saját bőrén tapasztalta meg a diverzifikáció jelentőségét.

Persze utólag könnyű okosnak lenni, de kérdezzétek meg azokat, akik minden megtakarításukat technológiai részvényekbe fektették 2001 előtt, vagy azokat, akik vagyonuk nagy részét értékpapírokban tartották 2008-ig.

Valószínűleg egy életre szóló leckét kaptak.  Ez az a lecke, amit meg kell tanulnia minden befektetőnek, mielőtt akár egy forintot is betenne az értékpapírszámlájára. Ne feledjük, hogy a befektetést egy tervezési fázisnak kell megelőznie.

Ha akkor próbálunk kapkodni, amikor már beütött a krach, valószínűleg már csak futhatunk a pénzünk után. Mire egy átlagos befektető reagál a válsághelyzetre, addigra már túl késő és jelentős veszteségei keletkeznek. Öt lépésben ez elkerülhető, nézzük melyik az első.

1 – Eszköz allkoáció

Nagyszerűek az értékpapírok, hosszú távon stabilan jól teljesítenek, de nem szabad egyetlen részvényre vagy egy szektorra fókuszálni. A legjobba, ha olyan cégek papírjait keressük, melyek a gazdaság más területén termelnek.

Ugyanilyen elven, nem ajánlatos csak részvényekben gondolkozni. Ott vannak a befektetési alapok, ETF-ek, és ingatlanalapok. A legjobb, ha globálisan gondolkozunk, és nem korlátozzuk magunkat a hazai piacokra.

Vigyázni kell azonban, hogy ne essünk át a ló túloldalára. Könnyel túldiverzifikálhatjuk a portfóliónkat, és nagyon nehéz lesz menedzselni. Fölösleges száz féle eszközbe fektetni, az egészséges határ valahol 20 és 30 között van.

Ez is érdekelhet: Hogyan diverzifikáld a befektetéseidet?

2 – Adjunk hozzá indexkövető- vagy kötvényalapot

A portfóliónk további bővítése indexkövető alapokkal remek hosszú távú diverzifikációt eredményez. A kötvényalapok pedig nagyszerű védelmet nyújtanak a volatilitás ellen olyan hektikus időkben, mint amilyet most élünk a koronavírus okozta gazdasági sokk hatására.

További előnye ezeknek az alapoknak, hogy viszonylag alacsony költséggel járnak. Az indexkövető alapokat passzívan menedzselik ezért nincs rajtuk alapkezelési díj. Évek óta vita tárgyát képezi az aktív alapok létjogosultsága, a passzív alapokkal szemben. Kisbefektetők körében egyre népszerűbbek a passzívan kezelt alapok.

3 – Építsük folyamatosan a portfóliót

A portfólió menedzsment nem egy olyan feladat, amint egyszer kell elvégezni és kész vagyunk, hátra dőlhetünk. Portfóliónkat folyamatosan építeni és kezelni szükséges a maximális hozam érdekében. Célszerű megtakarításainkat és a befektetéseink hozamát rendszeresen visszaforgatni.

Amikor egy eszközosztály alulteljesít, például a részvények válság idején, érdemes lehet csökkenteni az értékpapír állományunkat az állampapírokkal, nemesfémekkel vagy devizákkal szemben. Ezek a finomhangolások évi néhány százalék többlethozamot jelentenek.

Ezek is érdekelhetnek:

4 – Rendelkezzünk kiszállási stratégiával

Egy jól diverzifikált portfólió esetében is elengedhetetlen, hogy legyen kidolgozott kiszállási stratégiánk. Pontosan ismernünk kell azokat az árfolyamszinteket vagy jelzéseket, melyek segítségével realizáljuk a profitot vagy minimalizáljuk veszteségeinket.

Ha nem reagálunk időben a piaci trendek változásaira, úgy sok pénzt hagyunk az asztalon. Egy-két eszközosztály durva árfolyamesése hazavághatja a portfólió hozamának jelentős részét. Ezért mindig aktívan figyelnünk kell a piacot és készen kell állnunk arra az esetre, ha megfordul a széljárás.

5 – Tartsuk szem előtt a költségeket

Egyes vagyonkezelők havi számlakezelési díjat számolnak fel, máshol tranzakciós díjat vonnak le. Célszerű mindig kiszámolni ezeket a kiadásokat mielőtt leadnunk egy eladási megbízást, vagy zárunk egy pozíciót. Ennek elmulasztása lefölözheti a nyereséget.

A legokosabb, amit tehetünk, hogy már számlanyitás előtt alaposan körbenézünk a szolgáltatók háza táján és már eleve ott nyitunk számlát, ahol számunka legmegfelelőbbek a kondíciók. Ezáltal elkerülhetőek a kellemetlen meglepetések és több marad a zsebünkben.

Összefoglalás

Alapvetően azért fektetjük be a pénzünket, hogy nyereséget termeljen. Ha ezt fegyelmezetten tesszük és betartjuk a diverzifikációra vonatkozó szabályokat, akkor válságos időkben elkerülhetjük, hogy komolyabb veszteség érjen minket. A mai cikkből az alábbi tanulságot érdemes levonni:

  • Ne ragadjunk le egy vagy két eszközosztálynál, mindig legalább 20-30 eszközben gondolkodjunk
  • Válogassunk olyan eszközöket a kosárba, melyek egymással csekély vagy negatív korrelációban állnak
  • Az ETF-ek és az befektetési alapok remek eszközei a diverzifikált portfóliónak, de nem árt kiszámolni az esetleges költségeket

A cikkben szereplő elemzések, stratégiák és ajánlók nem minősülnek befektetési tanácsadásnak vagy befektetési elemzésnek. Nem adunk ajánlatot, befektetésre, értékpapírok jegyzésére, vásárlására vagy eladására. A bejegyzés tartalma a szerző szubjektív véleménye, nem közvetít pénz- vagy tőkepiaci szolgáltatást. A posztban olvasható információ kizárólag tájékoztató jellegű, a befektetési döntéseket minden felelős személy saját maga hozza meg. Ezeknek a döntéseknek a felelőssége nem hárítható át a fixhozam.hu oldal szerzőjére.

Ha tetszett a cikk és hasznosnak találod, akkor kedveld be és oszd meg Facebook-on! Várom a véleményeket, tapasztalatokat a hozzászólásokban.

 
 

Szeretnél hetente összefoglalót kapni a legfrissebb cikkekről? Iratkozz fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.