5 hiba, amit elkövethetsz befektetési arany vásárlásakor

A befektetési aranynak mindenképpen helye van a portfóliódban, ám ha kezdő vagy ezen a téren, nem árt, ha óvatos vagy és odafigyelsz ezekre a hibákra. Aranyat nem a sarki vegyesboltban veszel, ezért jobb, ha alaposan körüljárod a témát. 5 olyan hibát gyűjtöttem neked össze, amit kezdőként könnyen elkövethetsz és egy jó részét vagy akár a teljes befektetett összeget elbukhatod.

forrás: bobbyfinance.com

1 – Ne vegyél túl sokat

Az, hogy milyen összegben vásárolsz befektetési aranyat, attól függ, hogy a teljes portfóliód hány százalékát kívánod ilyen formában befektetni. Nagy lehet a kísértés a különböző méretű és kivitelezésű fizikai aranytermékek böngészésekor, hogy minél nagyobbat vagy többet vegyél. Ne vegyél csak azért másfélszer akkora értékű aranyrudat, mert olcsóbban jön ki grammja.

Valóban olcsóbb lesz, viszont ezzel borul a portfóliód. Bár több helyen az aranybefektetést alacsony kockázatúnak tartják, én azért azt mondom, kezeld mérsékelt kockázatúként. Mutatom, hogy alakult az árfolyama 2008 óta.

forrás: macrotrends.com

Ha 2012-ben fektettél be, mára csak a tőkéd 63%-át éri a befektetésed. Javasolt, hogy az arannyal hosszú távon tervezz, és ne kezeld likvid eszközként.

2 – Ne vegyél ötvözetet

Ne vegyél meg akármit, ami arany. Az ékszereket különösen kerüld. Legtöbb esetben más fémekkel ötvözik, hogy tartósabb legyen. Ugyanez igaz befektetési arany eszközökre is. Ha nem vagy biztos az aranyrúd vagy aranyérme pontos összetételében, inkább ne kockáztass.

Ha nincs hozzá eredetiséget igazoló dokumentum, akár hamisítvány is lehet. Csak megbízható forrásból és hiteles eredetiséget igazoló okmánnyal ellátott befektetési aranyat vásárolj. Az értéktelen vackokkal tele van az internet. Ne ess abba a csapdába, hogy bedőlsz egy olcsón árult hamisítványnak.

3 – Ne vedd meg az első helyen

Amikor eldöntöd, hogy aranyba fektetsz, ne vedd meg az aranyrudat az első helyen, amit találsz. Nézz szét alaposan a neten és hasonlítsd össze az árakat. Könnyen lehet, hogy a tizedik találat fogja azt a kínálatot nyújtani, ahol a legjobban megéri vásárolni. A Google valószínűleg nem árak szerinti növekvő sorrendben listázza a találatokat. Szánd rá a munkát és kutasd fel a kínálatot, mielőtt vásárolsz. Nagyobb mennyiségnél jelentős összeget jelent 1-2% eltérés is.

Ugyanúgy vizsgáld meg a költségeket is. Lehet, hogy a tranzakciós díjak és egyéb költségek után már nem is a legjobb áron veszed az aranyrudat. Az sem biztos, hogy ugyanott fogod tudni legjobb áron eladni az aranyat ahol vetted. Eladás előtt is jól körbe kell nézni, hogy megtaláld azt a helyet, ahol a legtöbbet fizetik az aranyért.

4 – Ne akkor vegyél, amikor drága

Könnyen csábulsz el, ha azt látod, hogy egy befektetési eszköz évek óta emelkedő trendet mutat. Visszanézed az árfolyamot és azt látod, ha 3 éve befektettél volna, most 30% hozamod lenne. Igen, de nem fektettél be. Azzal, ha most veszel, nem fogod kompenzálni azt, hogy 3 éve nem vásároltál.

Közhely, de igaz a mondás miszerint őrültség a jövőbeli hozamokban bízni a múltbéli teljesítmény alapján. Ha egy eszköz évek óta stabilan felfelé nyomul, valószínűleg már elkéstél. Ez alól az arany sem kivétel. Aranyat és minden mást a medve szezonban kell venni.

Igaz, hogy nem vagy jós, de vannak módszerek, amivel el lehet dönteni, mikor bukkan fel a vételi jel. Korábban írtam egy cikket arra vonatkozóan, hogy milyen viszonyban van egymással a tőzsde és az arany. Az egy jó kiindulási pont lehet arra vonatkozóan, hogy mikor éri meg aranyba fektetni.

Igaz, hogy nem vagy jós, de vannak módszerek, amivel el lehet dönteni, mikor bukkan fel a vételi jel. Korábban írtam egy cikket arra vonatkozóan, hogy milyen viszonyban van egymással a tőzsde és az arany. Az egy jó kiindulási pont lehet arra vonatkozóan, hogy mikor éri meg aranyba fektetni.

5 – Ne hagyd ki a képletből szállítást és a tárolást

A fizikai aranyat nem tárolhatod bankszámlán, ezért gondoskodnod kell a szakszerű és biztonságos szállításról, valamint tárolásról. Akár otthon egy széfben, akár egy bank páncéltermében tárolod, költségekkel jár. Ezeknek is járj utána, ha nem akarsz kellemetlen meglepetéseket.

Egy komolyabb otthoni páncélszekrény 50 ezertől kezdődik újonnan, az a belépő szintű kategória. Elviheted bankba is, ahol egy széfet bérelhetsz ki. Átlag havi 5 000 forintnál kezdődnek az árak, van ahol érték függő a havidíj. Egyik sem olcsó, mindenképp kalkuláld bele a tárolással járó költségeket a hozamodba.

Összefoglalás

Ha ezeket a tanácsokat megfogadod, biztosan nem fogsz mellélőni az aranybefektetéssel. 8 okot már felsoroltam egy korábbi cikkemben, miért érdemes aranyba fektetni, ide kattintva olvashatod. Most már azt is tudod, hogy mire figyelj oda vásárláskor. Nem a fizikai arany az egyetlen módja, hogy aranyba fektess. Ha még nem hallottál az aranyszámláról és az arany ETF-ekről, akkor ide kattintva olvashatsz róluk.

Ha tetszett a cikk és hasznosnak találod, akkor kedveld be és oszd meg Facebook-on! Várom a véleményeket, tapasztalatokat a hozzászólásokban.

 

 

 

Szeretnél hetente összefoglalót kapni a legfrissebb cikkekről? Iratkozz fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek:

Biztonságos nemesfém befektetési stratégia? Igen lehetséges!

Mit tegyél, ha zuhan a tőzsde? Menekülő terv

Hogyan fektess aranyba? Mi az aranyszámla?

Arany vagy részvény? Mikor melyikbe fektess?

8 ok, hogy miért fektess aranyba

Top 5 hosszú távú befektetés

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.