Biztonságos nemesfém befektetési stratégia? Igen lehetséges!

Az alacsony jegybanki alapkamat azzal jár, hogy kevés biztonságos és magas hozamú befektetés. Akár úgy is fogalmazhatnék, hogy nincs is. A kötvények és az állampapírok valószínűleg minden kockázatkerülő befektető kedvelt eszközei. Ha számodra is fontos, hogy a befektetett tőkéd biztonságban legyen, akkor ezek a befektetések teszik ki portfóliód jelentős hányadát. A jelenlegi 0,9%-os alapkamat miatt azonban ezek a befektetési formák már nem annyira vonzóak.

forrás: goldsilverportal.com

Ha 2-3% fölötti hozamra vágysz a kötvényekhez hasonló biztonság mellett, akkor át kell tervezned a portfóliód és olyan eszközök felé kell fordulnod, mint a nemesfémek. Az ezüst és az arany a kötényekkel majdnem megegyező biztonság mellett magasabb várható hozammal rendelkezik.

Egy kiegyensúlyozott portfólióban helye van a nemesfémeknek. A százalékos aránya nincs kőbe vésve, a tőkéd 5-20%-át ajánlott ezüstbe és aranyba fektetni, attól függően mik a céljaid és a stratégiád. Ha a tőzsdén medvepiac jelentkezik, az jó beszállási jelzés a nemesfémekbe. Bikapiaci trend kezdetén ennek megfelelően érdemesebb kisebb arányban fektetni nemesfémbe. Ide kattintva arról olvashatsz egy korábbi cikkemben, hogy mikor fektess részvénybe és mikor aranyba.

Milyen arányban fektess aranyba és ezüstbe?

A maximális várható hozam érdekében meg kell határoznod, hogy milyen arányban fektetsz be aranyba és ezüstbe. Az ausztrál Perth Mint (a világ egyik legnagyobb arany- és ezüstérme ellátója) elvégzett egy kutatást, mi szerint a nemesfémbe fektetők nagy többsége az alábbi csoportokhoz valamelyikéhez tartozik:

  • aranybogarak: 100%-ban aranyba fektetnek
  • ezüstbogarak: 100%-ban ezüstbe fektetne
  • befektetők, akik 50-50 százalékban fektetnek mindkettőbe

A kutatás szerint attól függően, hogy melyik évben fektetsz be, egy nagyobb különbségű eloszlás jövedelmezőbb. Például ha 1975-ben fektettél be, akkor a legjobb hozamot 67% arany és 33% ezüst aránnyal érted el. Olyan év is volt, amikor a legnagyobb hozama egy 100% ezüst allokációnak volt, míg más évben 100% arany befektetés hozta a legtöbb profitot. Egy 50-50%-os megosztás közelebb van a legjobb arányhoz, mint a legrosszabbhoz.

Nem szabad figyelmen kívül hagyni azt a tényt, hogy a perth-i pénzverde szerint 1995 óta egy 100% aranybefektetés érne a legtöbbet, ha ma adnád el. Bár nem kell aktívan menedzselni a nemesfém befektetésed, néha nem árt kicsit igazítani a portfólión. Amikor szárnyalnak a részvényárfolyamok, érdemes lehet valamennyit a nemesfém befektetésedből részvényekre fordítani. A BUX indexe például 2015 januárja 2018 januárja között több mint a kétszeresére emelkedett.

Az arany és ezüst befektetés leginkább hosszú távra való. A nemesfémek mai napig a legjobb eszközeid, hogy legyőzd az inflációt és egyfajta biztonsági szerepet töltenek be portfóliódban. Ez annak köszönhető, hogy egy tőzsdekrach vagy gazdasági válság esetén sok befektető nemesfémbe menekíti a pénzét.

Ez persze nem jelenti azt, hogy sose adj el belőle. A nemesfém árfolyamok is emelkednek, majd csökkennek. Tartsd be azt az aranyszabályt, hogy vegyél olcsón és adj el drágán. Ha épp tetőznek a nemesfémárak, nyugodtan nyiss short pozíciót. Amint egy jelentős lefelé irányuló trenden van túl, visszavásárlod. Nincs tuti nyerő stratégia nemesfém befektetésre, de ha a portfóliód 5-20%-át aranyban és ezüstben tartod fele-fele arányban, akkor közel vagy hozzá.

Ha tetszett a cikk és hasznosnak találod, akkor kedveld be és oszd meg Facebook-on! Várom a véleményeket, tapasztalatokat a hozzászólásokban.

 

 

 

Szeretnél hetente összefoglalót kapni a legfrissebb cikkekről? Iratkozz fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek:

Mit tegyél, ha zuhan a tőzsde? Menekülő terv

5 hiba, amit elkövethetsz befektetési arany vásárlásakor

Hogyan fektess aranyba? Mi az aranyszámla?

Arany vagy részvény? Mikor melyikbe fektess?

8 ok, hogy miért fektess aranyba

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.