Eljött az arany ideje?

Ha eddig nem vágtál bele az aranybefektetésbe, lehet most jött el az ideje. Az év vége előtti hetekben nagyot zuhantak az amerikai indexek, ez meglátszik az arany árfolyamának felpattanásán. November közepe óta folyamatos emelkedő trendben van az aranyárfolyam. Hol a vége? Meddig tarthat a rali?

forrás: i0.wp.com

A zuhanó tőzsdék lökték az arany árfolyamát

A legnagyobb amerikai indexek, a Dow Jones, az S&P500 és a NASDAQ is hasonló mélyrepülést mutatott be a tavalyi év utolsó hónapjában. Meglátszott a rossz befektetői hangulat az arany árfolyamának teljesítményén is. November óta egy meredek emelkedőpályán mozog az arany árfolyama.

forrás: portfolio.hu

A tőke kimenekítése a részvénypiacról elkezdődött. Bár a tőzsdék az év vége előtti néhány napon felpattantak, nem úgy látszik, hogy képesek kitörni a jelenlegi ellenállásból. Ha nem vesznek új lendületet az indexek, az arany árfolyama tovább fog emelkedni.

Fontos kérdés, hogy hogyan alakul az Apple és a Facebook teljesítménye. A két óriáscég finoman szólva nem lehet büszke az elmúlt 3 hónapra. A közösségi hálózat adatvédelmi botrányai és a telefongyártó gyenge pénzügyi jelentései komoly árfolyam zuhanáshoz vezettek.

A két technológiai nagyágyú magával húzta a többi papírt is. A hangulat javult ugyan az év végén, azonban tartós ralira nem lehet számítani a következő hetekben. A FED szigorításainak köszönhetően óvatos magatartásra lehet számítani a befektetők részéről.

A nemrégiben végrehajtott kamatemelés nem ösztönzi az értékalapú befektetést. Decemberben már negyedik alkalommal emelt kamatot az amerikai központi jegybank 12 hónapon belül. A monetáris kondíciók folyamatos szigorítása a részvénypiac ellen dolgozik.

Mi szól még az aranybefektetés mellett?

Az arany hosszú távon rendkívül értékálló. Évszázadokon át szállt a vagyon generációról generációra arany formájában. Gazdag történelmi múltja miatt az arany mindig egy biztos pont lesz a befektetők számára, főleg egy gazdasági válság idején.

A gyenge forint szintén amellett szól, hogy megtakarításod egy részét aranyban tartsd. 2018 nyarán történelmi mélypontot ért el a magyar fizetőeszköz árfolyama. Az euró középárfolyama elérte a 300 forintot. Az arany árfolyama közben 1998 és 2008 között a háromszorosára nőtt, míg 2008 és 2012 között a duplájára emelkedett.

Geopolitikai instabilitás idején az arany árfolyama mindig emelkedik. Ezért is nevezik a „válság árucikkének”. A jelenlegi feszültség az USA és Kína illetve Oroszország között szintén az arany árfolyam növekedésének egyik mozgatórugója.

Csökkenő kínálat mellett az aranyra egyre növekszik a kereslet világszerte. 2000 óta folyamatosan csökken az évente kitermelt arany mennyisége. Ugyanakkor a globális kereslet szintén évről évre nő, köszönhetően a fejlődő országok növekvő piacgazdaságnak. Az októberi indiai esküvőszezon például az év legnagyobb keresletének az időszaka.

Egy portfólió fő jellemzője a diverzifikáció. Az aranynak helye van egy jól összeállított portfólióban 5-20% arányig. Ezt az arányt az aktuális gazdasági folyamatoknak és az árfolyamszinteknek megfelelően érdemes alakítani.

Mire kell figyelni ha, aranyba fektetsz?

Fontos, hogy minél nagyobb kiszerelésű aranyrudat vagy érmét veszel, annál kevesebbe fog kerülni grammja. A gyártási költsége ugyanis annál kisebb, minél nagyobb a termék. Ugyanakkor, ha túl nagy mennyiségben vásárolsz aranyat, akkor módosul az aránya a portfóliódban.

Érdemes alaposan szétnézni a neten mielőtt befektetési aranyat vásárolsz. Néhány százaléknyi különbség is lehet különböző befektetési arany termékeket forgalmazó cégek árazása között. Igaz, hogy nincs azért olyan sok lehetőség, de inkább szánd rá az időt, hogy feltérképezd a kínálatot.

Ha fizikai aranyat vásárolsz, gondoskodnod kell a szakszerű és biztonságos szállításról, illetve tárolásról. Ez további költségeket jelent. Ha úgynevezett aranyszámlába fekteted a pénzed, akkor ezzel nem lesz gondod, viszont különböző díjakat kell fizetned, például számlavezetési díj és tranzakciós díjak.

Mindig csak olyan terméket vásárolj, amelyhez jár eredetiséget igazoló dokumentum. Ha nincs hozzá ilyen igazolás, lehet, hogy hamisítvánnyal van dolgod. Menj biztosra és csak biztonságos forrásból vásárolj befektetési aranyat.

Összefoglalás

A jelenlegi gazdasági és tőkepiaci trendek most egy belépési jelzést mutatnak a befektetési arany piacán. Benne van a levegőben egy 10-20%-os árfolyam növekedés az év végéig. Azért nem árt óvatosnak lenni, mert ha az indexek elindulnak felfele, könnyen megfordulhat az arany árfolyam emelkedő trendje, bár erre kevés az esély.

Ha tetszett a cikk és hasznosnak találod, akkor kedveld be és oszd meg Facebook-on! Várom a véleményeket, tapasztalatokat a hozzászólásokban.

 

 

Szeretnél hetente összefoglalót kapni a legfrissebb cikkekről? Iratkozz fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.