Felpattant a Bitcoin, irány 5000? Helyzetértékelés

Köszönhetően a FED szigorításainak és az amerikai tőzsdék zuhanásának, a hét elején megkezdődött a Bitcoin rali. A 10%-os kitörést folyamatos emelkedés követi, a december 16-ai 3193 dolláros záró árhoz képest már 20%-ot nőtt a kriptovaluta árfolyama. Eléri vajon az ötezer dolláros lélektani határt? Valószínűleg igen, nézzük meg miért.

forrás: chepicap.com

Hétfőn írtam egy cikket, melyben a medvepiaci stratégia mellett elemeztem a következő 3 hónap lehetséges árfolyammozgását:

Bitcoin stratégia medvepiacra

Akkor leírtam, hogy mivel egyre ritkábbak az árfolyam kilengések, várható lesz hamarosan egy kitörés, megerősítendő az új trendet. Mi történt? Nap végére 10% pluszban zárt a virtuális deviza. Nem gondoltam, hogy a kitörés még év vége előtt megtörténik, de olyan mértékben kezdett zuhanni a Dow Jones és az S&P500 is, hogy nem volt kérdés merre indul el a Bitcoin.

A Bitcoin lesz az amerikaiak mentőöve?

A Bitcoint 2009 év elején bocsátották ki, közvetlenül a 2008-as pénzügyi válság után. A kibocsátó célja egy olyan virtuális deviza megalkotása volt, amelyik nem függ egyetlen központi banktól és a globális pénzügyi rendszertől.

Miért fontos ez? Pontosan azért, mert egy esetleges gazdasági válság nem hogy nem rántja magával a kriptodevizákat, de akár mentőövként szolgálhatnak a befektetők számára. A történelem során, amikor zuhantak a részvényindexek nem túl sok alternatíva közül lehetett választani.

Hagyományosan az alábbi lehetőségek álltak rendelkezésre:

  • nemesfémek
  • árucikkek
  • ingatlan
  • bankbetétek, állampapírok

Ezzel az volt a probléma, hogy egyedül az arany és az ezüst jelentett igazi menekülő utat a befektetők pénzének. Egy korábbi cikkemben már írtam arról, hogy mikor kell aranyat venni. Az árucikkek árfolyama jelentősen függ a gazdaság stabilitásától. Egy recesszió visszaveti az olaj és más nyersanyagok árfolyamát is.

Az ingatlanhoz jelentős tőkére van szükség, ráadásul messze a legkevésbé likvid eszköz az összes közül. Ha megveszel egy lakást és el akarod adni, amikor elindulnak felfelé a részvényárak, jó eséllyel lemaradsz a raliról.

Ha pedig a biztosra mész és bankbetétbe vagy állampapírba fektetsz, jelentős hozamról kell lemondanod. Az állampapír ráadásul szintén nem annyira hozzáférhető, tehát megint ott vagy, ahol a part szakad.

Eddig nem volt tehát a nemesfémeken kívül igazi alternatíva tőzsdei medvepiacra. A nemesfémeknek is van azonban hátránya. Ha fizikai formájában vásárolod meg, meg kell oldanod a biztonságos szállítást és a tárolást. Ha aranyszámlát nyitsz, akkor is vannak költségeid, számlakezelés, tranzakciós díjak. Ha érdekel, hogyan fektethetsz aranyba, olvasd el az erről szóló cikket.

Vissza 5000 fölé?

Az új trend elindult, ez most már kétséget kizáróan látszódik a grafikonon. A kérdés az, hogy meddig emelkedhet az árfolyam a jelenlegi emelkedő periódusban? Az a véleményem, hogy nem lesz zökkenőmentes a felfelé vezető út. Számolni kell azzal, hogy nagyon sokan jelentős mínuszban vannak.

forrás: portfolio.hu

Akik az elmúlt egy évben fektettek be a digitális devizába, elég nagy bukóban vannak, ha nem adták el eddig. Nekik két választásuk van. Vagy mérséklik a veszteséget és kiszállnak akkor, amikor az árfolyam elér egy bizonyos lélektani határt, vagy tovább várnak, hogy nullára hozzák a pozíciójukat.

Számolni kell azzal, hogy minden komolyabb szint (4000, aztán 5000) után várható egy kis korrekció. Sokan várnak valószínűleg arra, hogy újra 5000 fölé kerüljön a kriptovaluta. Itt aztán eladják a fenti okokból.

Ekkor érdemes túladni rajta és kivárni, amíg ismét lendületet vesz. Nagyon szoros összefüggést fog mutatkozni az amerikai tőzsdeindexek és a Bitcoin árfolyammozgása között. Ha a részvények mélyrepülése folytatódik, az is elképzelhető, hogy megtorpanás nélkül fog visszatérni 10 000 dolláros pontig néhány hónapon belül.

A dollár árfolyamát is érdemes figyelni

A másik fontos hajtóereje a Bitcoin árfolyam emelkedésnek a dollár esése lehet. A szerda esti FED kamatemelésre gyengüléssel reagált a dollár. A folyamatos lefelé mutató trend szintén a virtuális valuta malmára hajtaná a szelet.

Bár a font árfolyama nem olyan mértékben befolyásolja a Bitcoin árfolyamát, mint a dollár, tanácsos azért követni a brit deviza grafikonját is. A Brexit-tel kapcsolatos folyamatos negatív hírek következtében a font elég instabil lett az elmúlt hetekben.

Összefoglalás

Egyelőre az történik, amit egy héttel ezelőtt megírtam, annyi különbséggel, hogy gyorsabb tempóban. Akkor azt gondoltam, hogy az 5000-es árfolyamot 3 hónapos periódus alatt fogja elérni a Bitcoin. Azonban könnyen meglehet, hogy már a jövő év elején a közelében lesz.

Gondolt át a kockázatokat, mielőtt bármilyen kriptodevizába fektetnél. A kedvező előjelek ellenére, még mindig rendkívül kockázatos. A cikkben leírtak nem minősülnek befektetési tanácsadásnak. Szubjektív véleményemet és gondoltaimat osztottam meg. 

Ha tetszett a cikk és hasznosnak találod, akkor kedveld be és oszd meg Facebook-on! Várom a véleményeket, tapasztalatokat a hozzászólásokban.

 

 

Szeretnél hetente összefoglalót kapni a legfrissebb cikkekről? Iratkozz fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek:

4 hozzászólás “Felpattant a Bitcoin, irány 5000? Helyzetértékelés” bejegyzéshez

    1. Szia Gábor!

      Ahogy tetszik. 🙂 Lehet kriptovaluta, kriptodeviza, virtuális deviza, digitális valuta. Mind használatos.

    2. Menekülővaluta
      -úgy fognak belőle menekülni a hodlerek, ahogy csak tudnak, amit abbahagyják a coinnagyurak az árfolyam menedzselését. A mostani felfutásnál vajon mi volt a 2. legforgalmasabb coin?
      Hát a tether, amivel tökéletesen tudják pumpálni az árfolyamot. Napi szinten 3-4 szer megfordult a teljes mennyisége. Ez talán természetes? Huncutkodnak a coinbárók, nehogy összeszakadjon az árfolyam és elveszítsék a meggazdagodásukhoz vezető játékszerüket.

      1. Madoff meg veri fejét a falba, hogy satoshi kollégája mennyivel okosabb volt, hogy nem fedte fel magát és útjára indította az eddigi legnagyobb piramisjátékot.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.