Hogyan fektethetsz Bitcoinba?

A Bitcoin hullámvasút még mindig vonzza a hozamvadász spekulánsokat, akik az árfolyam újbóli szárnyalását remélik a közeljövőben. Miután a napokban mélypontra zuhant az árfolyam, sokan úgy tartják itt az idő (ismét) beszállni.

Mielőtt ismertetném, hogyan juthatsz hozzá, szeretném világosan leszögezni, hogy a Bitcon vagy más kriptovaluta nagyon kockázatos befektetésnek minősül, és mint olyan csak azoknak ajánlom, akinek nincs szüksége arra a pénzre, amit erre szán.

Lényegében az összes befektetett pénzed elbukhatod, ugyanakkor a többszörösét is érheti akár egy éven belül. Nem véletlen, hogy a legtöbb régi vágású befektető, mint Mark Cuban, vagy Warren Buffet sokkal inkább szerencsejátéknak tartják a Bitcoint, mint befektetésnek.

Mit kell tudnod a még a Bitconról?

A kriptodeviza egy szabályozatlan, decentralizált digitális fizetőeszköz központi bank szabályozása nélkül. A fizetés peer-to-peer hálózat csomópontjain tárolt adatokon keresztül. Biztonságáról a digitális aláírás és védelem gondoskodik.

A legegyszerűbb módja annak, hogy elkezdj Bitconba fektetni, hogy létrehozol egy kriptopénztárcát. Sok oldalon van erre lehetőség például Coinbase, Bitstamp és Bitfinex csak néhányat említve. Amikor létrehozod a profilodat, össze kell kötnöd azt a bankszámláddal vagy bankkártyával, egy kétlépcsős ellenőrző folyamattal.

Amint Bitcont vásárolsz az egész addig ott lesz a digitális pénztárcádban, amíg nem fizetsz vele, vagy nem adod el valamilyen devizáért, példádul euróért, dollárért vagy forintért. Használhatod akár kereskedésre Bitcon bróker oldalon (például Coinmixed). A brókereknél tranzakciós díjakat kell fizetned, amikor veszel vagy eladsz, ezt tartsd szem előtt.

Léteznek különböző külföldi Bitcoin befektetési alapok, mint a Bitcoin Investment Trust a Grascale Investments-től. Itt lényegében nem Bitcont vásárolsz, hanem az alapot, tehát ez kicsit más mint ha direkt a kriptodevizába fektetnéd a pénzed.

Bitcon bányászat

A kriptodeviza bányászat tulajdonképpen nem más, mint csatlakozni a peer-to-peer hálózathoz egy nagy teljesítményű számítógéppel és létrehozni úgynevezett blokkokat, amelyekben a rendszer adatait tárolják és kezelik. A hálózat adatblokkok rendszeréből áll, ezt nevezik blokkláncnak.

Jelenleg minden sikeres blokk generálása után 25 Bitcon jutalom jár. Azt tudni kell, hogy a blokkok generálásáért járó jutalom minden 210 000 blokk után feleződik. A rendszert úgy találták ki, hogy összesen 21 millió Bitcon kerülhet forgalomba.

Több dolgot kell mérlegelned mielőtt Bitcon bányászatba fognál. A szükséges hardware elég drága, de nem a számítógép ára jelenti a költséget, hanem a villanyszámla. Ma Magyarországon másfél millió forintot kell fizetned azért az elektromos árammennyiségért, amivel 1 Bitcont kibányászol (forrás: kriptoakademia.com).

Mennyit is ma egy Bitcoin? Erősen ugrál az árfolyam, de olyan 1 millió százezer körül. Akkor megéri? Persze, hogy nem. Egész addig nem éri meg, amíg az árfolyama 6 000 dollár (1 700 000 forint) alatt mozog. Akkor is, ha átlépi a 6000 dolláros árat, épp, hogy csak keresel rajta valamit, tehát igaziból akkor érné meg, ha ismét 10 000 $ fölött lenne az árfolyam.

Ha tetszett a cikk és hasznosnak találod, akkor kedveld be és oszd meg Facebook-on! Várom a véleményeket, tapasztalatokat a hozzászólásokban.

Szeretnél hetente összefoglalót kapni a legfrissebb cikkekről? Iratkozz fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek:

Megismétlődik a dot-com sztori? A Bitcoin az új Amazon?

3 ok, miért kerüld a Bitcoint 2019-ben

Összeomlik a Bitcoin vagy most kell befektetni?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.