A válság ellenére még tartja magát az ingatlanszektor – Piaci körkép

Az egyre súlyosbodó válság egyelőre nem befolyásolja jelentősen az ingatlanárakat országosan, azonban nagy a szórás megyénként és kerületenként. A mai cikkben a fővárosi és az országos átlag négyzetméterárakat gyűjtöttem össze, valamint a nominális árváltozás mértékét a fél évvel ezelőtti árakhoz képest.

forrás: pixabay.com

A fővárosi átlag négyzetméterárak gyakorlatilag nem változtak a fél évvel ezelőtti értékekhez képest, ugyanakkor számos kerületben 5% fölötti az áremelkedés mértéke: II, V, VIII, XVII, XVIII, XII és XII. A áremelkedés Budafok-Tétényben (XXII. ker) volt a legmagasabb, egészen pontosan 9,4%.

Néhány kerületben csökkentek ugyan az árak: I, IV, VII, X, XI, és XIX, de 5% fölötti árcsökkenést csak az I. kerületben (-7,2%) láthatunk. A fővároshoz hasonlóan országos szinten is nagy a szórás megyénként. Van ahol 10%-ot meghaladó mértékben emelkedtek az árak, máshol alig nőttek, vagy még csökkentek is.

Az országos lakóingatlan átlag áremelkedés mértéke 5,4% tavaly októberhez képest. A koronavírus okozta gazdasági sokk hatása tehát még nem érződik az ingatlanpiacon, azonban az albérletárak már helyenként 10-15%-os mértékben csökkentek, hamarosan ez meg fog mutatkozni az ingatlanárakban is.

Kicsit meglepő a Békés megyében mért 18,2%-os átlagár növekedés, de 10% fölötti áremelkedést láthatunk még Heves, Nógrád, Tolna és Vas megyében is. Az árak jelenlegi stagnálásában szerepet játszik, hogy gyakorlatilag a piac befagyott.

Ahogy a gazdaság feléled és beindul a termelés, az ingatlanpiac is fel fog pörögni, de valószínűleg a megnövekedett kínálat csökkenő kereslettel fog találkozni az alábbi tényezők miatt:

  • albérletárak csökkenése
  • turizmusból származó bevétel kiesése
  • befektetői célú ingatlanvásárlás visszaesése
  • kényszereladások

2020 második felében jelentős ármozgásra lehet számítani lefelé, erről már korábban írtam egy bejegyzést, abban részletesen kifejtettem az okokat. Ezt a cikket egy állandó rovat első posztjának szántam, minden hónap végén jelentkezni fogok egy ingatlanpiaci körképpel.

Ha tetszett a cikk és hasznosnak találod, akkor kedveld be és oszd meg Facebook-on! Várom a véleményeket, tapasztalatokat a hozzászólásokban.

 
 

Szeretnél hetente összefoglalót kapni a legfrissebb cikkekről? Iratkozz fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek:

A cikkben szereplő elemzések, stratégiák és ajánlók nem minősülnek befektetési tanácsadásnak vagy befektetési elemzésnek. Nem adunk ajánlatot befektetésre, értékpapírok jegyzésére, vásárlására vagy eladására. A bejegyzés tartalma a szerző szubjektív véleménye, nem közvetít pénz- vagy tőkepiaci szolgáltatást. A posztban olvasható információ kizárólag tájékoztató jellegű, a befektetési döntéseket minden felelős személy saját maga hozza meg. Ezeknek a döntéseknek a felelőssége nem hárítható át a fixhozam.hu oldal szerzőjére.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.