5 tipikus hiba, amit elkövetünk tőzsdekrach idején

A 2020-as tőzsdekrach több év múlva is számos cikk és elemzés tárgyát fogja képezni, hasonlóan a 2000-es technológiai buborék kipukkanásához, illetve a 2008-as jelzáloghitel válsághoz hasonlóan. Utólag könnyű okosnak lenni, az események kellős közepén azonban könnyen hozhatunk rossz döntéseket, ezért a mai cikkben összegyűjtöttem 5 tipikus hibát, melyeket elkerülve pozitív mérleggel zárhatjuk az előttünk álló időszakot.

forrás: pixabay.com

1 – Pánikszerű eladás

A tőzsdén a maximális hozam eléréséhez elméletileg akkor kell vásárolni, mikor mélyponton van a piac és akkor kell eladni, amikor a csúcson. A valóság azonban az, hogy még a legjobb alapkezelők sem képesek beazonosítani a piaci csúcs- és mélypontokat.

Ehelyett a csúcshoz lehető legközelebb próbálnak kiszállni és a mélyponthoz legközelebb beszállni. Az átlag kisbefektető azonban ezzel teljesen ellentétesen cselekszik a piacon, a rali végén szállnak be és akkor adnak el, amikor közel a mélypont.

Piaci korrekció idején elterjedt tendencia, hogy elfogy a kisbefektetők türelme és eladják részvényállományukat, jelentős veszteséget realizálva. Ez a lehető legrosszabb döntés, amit ilyen helyzetben lehet hozni.

A megoldás a portfólió újratervezése és a részvények kiértékelése. A fundamentálisan erős részvényektől nem szabad megválni, még korrekció idején sem, sőt ilyenkor nyílik lehetőség alacsonyabb árfolyamon beszerezni a top részvényeket.

A legfontosabb szempontok, amiket ilyenkor vizsgálunk:

2 – Befektetési stratégia megváltoztatása

A magas volatilitás miatt a befektetők újratervezik a stratégiájukat. Ez önmagában nem probléma, azonban hajlamosak csak azért bevásárolni alulteljesítő részvényekből, mert jelentőset esett az árfolyamuk.

Az árfolyamcsökkenés mögött a piaci trend mellett egyéb okok is állhatnak, például rossz hírek a cégről, gyenge pénzügyi eredmény, leépítések, üzem bezárások, stb. Fundamentális elemzés segítségével elkerülhető, hogy olyan cég részvényébe fektessünk, melynek árfolyama évekre beragad.

Könnyű átesni a ló túloldalára. Ha túl óvatosak vagyunk medvepiac idején, és kiszállunk azokból a részvényekből, melyek várhatóan magas hozamot hoznak a válság utáni években, hogy helyettük a top papírokba fektetünk, oda a hozamunk.

Szintén végzetes, ha a hosszú távra berendezkedett befektetőket a magas volatilitás megszédíti és rövidtávú ügyletekből szereznének extra hozamot realizálni, ám végül a stratégiaváltással jelentős veszteséget könyvelnek el.

 A fenti csapdákat úgy kerülhetjük el, ha kitartunk az alapstratégiánk mellett és a piaci trendeknek megfelelően alakítjuk azt, mintsem 180 fokos fordulatot téve alakítanánk át portfóliónkat, felrúgva ezzel minden korábban lefektetett alapelvet.

3 – Diverzifikáció háttérbe szorulása

A befektetéseinket mindig és minden körülmények között diverzifikáljuk! Tőzsdekrach után hajlamosak vagyunk megfeledkezni a kockázatról és túlsúlyozzuk a portfóliónk részvényállományát. A részvények kockázata nem csökken az indexek árfolyamszintjével.

Nagy hiba ilyenkor a biztonságosabb eszközöket leépíteni a magasabb várható hozam reményében, és bevásárolni részvényekből. Egy kis finomhangolás belefér, de a ne haladja meg az 5%-ot.  

A részvények túl magas aránya a kockázati szintet jelentősen megemeli, ezért ha a stratégiánkat alapvetően alacsonyabb kockázatvállalás szerint dolgoztuk ki, az egészet dobhatjuk a kukába.

4 – Nincs elég tartalék

Akármilyen tuti lehetőségnek ígérkezik a tőzsde válság idején, nem szabad azt gondolni, hogy elértük a mélypontot és most minden pénzt részvényekbe fektethetünk. Mindig lehet lejjebb. Mint az egyes pontban már kifejtettem, még az alapkezelők sem tudják pontosan időzíteni a csúcsot, vagy a mélypontot.

A potenciális veszteség elkerülésének egyik kulcsa, hogy legyen elegendő tartalék. Ha mégse arra megy a piac, amire számítottunk, könnyen kerülhetünk olyan helyzetbe, hogy el kell adni a részvényeidből annak ellenére, hogy mínuszban vannak.

Fontos, hogy csak annyit invesztáljunk értékpapírokba, amennyit tudunk nélkülözni minimum középtávon, de inkább hosszútávon. Ha ezt az alapszabályt betartjuk, máris jelentősen csökkentettük a kockázatot és a lehetséges veszteséget.

5 – Ne várjunk a beszállással a piaci mélypontig

Ha már egy ideje halogatjuk a részvényvásárlást, mert a lehető legalacsonyabb árfolyamot szeretnénk kivárni, valószínűleg már el is ment mellettünk a piac. Előbb-utóbb megfordul a trend és lemaradunk a lehetőségről, és ugrik a hozamunk.

Ha a MOL-t  például 2000-es vásárlásra lőttük be, de már 1800-nál jár, ne várjuk meg, amíg lemegy 1500-ig. Ha 2000-t megért nekünk egy MOL részvény, akkor 1800 forintos áron nincs mit gondolkozni, vásároljunk!

Már leírtam többször, de hangsúlyozom: senki se tudja hol a mélypont, mi lesz egy adott papír támaszszintje.  Különböző technikai elemzésekkel persze lehet előrejelzéseket készíteni, de mai napig sincs 100%-os módszer.

Összefoglalás

Az idei tőzsdekrach lehetőség is egyben, hogy profitáljunk a részvénypiacon. Stratégia nélkül és elhamarkodott döntésekkel azonban profit helyett biztosan veszteségre számíthatunk. Ha megfontoltan hozunk döntéseket, megfelelő tartalékkal rendelkezünk, és figyelünk a diverzifikációra, akkor jó eséllyel pozitívan zárjuk ezt az évet is.

Ha tetszett a cikk és hasznosnak találod, akkor kedveld be és oszd meg Facebook-on! Várom a véleményeket, tapasztalatokat a hozzászólásokban.

 
 

Szeretnél hetente összefoglalót kapni a legfrissebb cikkekről? Iratkozz fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek:

A cikkben szereplő elemzések, stratégiák és ajánlók nem minősülnek befektetési tanácsadásnak vagy befektetési elemzésnek. Nem adunk ajánlatot befektetésre, értékpapírok jegyzésére, vásárlására vagy eladására. A bejegyzés tartalma a szerző szubjektív véleménye, nem közvetít pénz- vagy tőkepiaci szolgáltatást. A posztban olvasható információ kizárólag tájékoztató jellegű, a befektetési döntéseket minden felelős személy saját maga hozza meg. Ezeknek a döntéseknek a felelőssége nem hárítható át a fixhozam.hu oldal szerzőjére.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.