Újabb mélyrepülés jöhet a tőzsdéken: 35%-kal esett vissza a fejlett országok gazdasága

A Goldman Sachs legújabb tanulmánya szerint az előző negyedévhez képest 35%-kal csökkentek a fejlett gazdaságok a járvány kellős közepén. Ez mely négyszer akkora, mint az eddigi legnagyobb gazadási visszaesés, melyet a 2008-as pénzügyi válság idején mértek.

forrás: pixabay.com

Továbbra is kérdéses, hogy mennyi idő alatt térhet magához a világgazdaság. Ez nagyban függ attól, hogy milyen gyorsan áll helyre a foglalkoztatottság. A legfrissebb elemzések szerint még a legoptimistább forgatókönyv szerint erre minimum 2-3 évet kell várni.

Az új regisztrált koronavírus esetek számának növekedése globálisan megállt, ám ez valószínűleg a világszerte bevezetett szigorú kijárási korlátozások és a termelés leállásnak eredménye.  Jan Hatzius New York-i közgazdász szerint ez a vírus terjedése újra felgyorsulhat, ahogy az emberek ismét munkába állnak.

Úgy véli, hogy a döntéshozók világszerte jó munkát végeznek, melynek eredménye, hogy sok munkahely megmenekült, de hozzátette, hogy a gazdag európai országoknak kötelességük segíteni a fejlődő országokat is.

Az itthoni helyzet a szakemberek szerint még ettől is rosszabb. Egy friss portfolio.hu cikk szerint gazdasági összeomlás fenyeget, és már eddig is óriási árat fizettünk a vírus terjedésének lassulásáért: „recessziós kilátások, megugró munkanélküliség, óriási jóléti veszteség.”

A beszámoló szerint a teljes szolgáltató szektor padlóra kerülhet a kereslet hiánya és a tartós bevételkiesés miatt. Vállalkozások mehetnek csődbe egymás után, aminek következtében ezrek veszíthetik el a munkájukat.

Ha a jelenlegi védekezési intézkedéseket már nem sokáig bírja el a gazdaság, és amennyiben nem változtat politikáján az Orbán kormány, hamarosan az összeomlás szélére kerül a magyar gazdaság. Új szemléletre van tehát szükség, hogy egyáltalán legyen miből építkezni a járvány után.

Hogyan alakulnak az indexek a következő hetekben?

A gazdaság ilyen mértékű csökkenése valószínűleg magával rántja az indexeket is. Az elmúlt két hét euforikus hangulata után kijózanító korrekció következhet a részvénypiacokon. Akár a márciusi esést is meghaladó mértékű zuhanás veheti kezdetét, ahogy a cégek sorra közzéteszik negyedéves pénzügyi jelentéseiket.

Nem véletlenül figyelmeztetett a JP Morgan is múlt héten, hogy a rali ellenére csúnyát zuhanhatnak a tőzsdék. Recesszió idején jellemző, hogy az gazdaság egy „ördögi spirálba” kerül, a visszaesett kereslet, a legyengült munkaerő, a csökkenő profitok és a hanyatló hitelpiac következtében.

Bár a járvány fékezésével és a termelés tervezett újraindításával kapcsolatban pozitív hírek láttak napvilágot, a gazdaság helyreállítása nagyon lassan és sokáig fog tartani. Fokozatosan lehet csak növelni a termelést, ami nem kedvez a részvényárfolyamoknak.

A múltban bekövetkezett tőzsdei mélypontokhoz átlagosan 18 hónapra volt szükség, eszerint a jelenlegi árfolyamszintek még csak a lefelé tartó trend elején járnak. Az alábbi ábrán láthatjuk az elmúlt 74 év részvénypiaci mélypontjait, illetve hogy hány hónapig estek az árfolyamok.

forrás: JP Morgan, portfolio.hu

Drasztikus árfolyamesésre lehet számítani abban az esetben is, ha a 2020-as tőzsdekrach idején az árfolyamok mélypontjának eléréséhez csak fele annyi idő, tehát 9 hónapra lesz szükség. Ha csak év végéig esnek az indexek, akár 50%-os árfolyamcsökkenés is elképzelhető.

Mivel a fogyasztás drámainak visszaesett, jelentősen csökkent a vállalkozások profitja is, ez pedig a beruházások és fejlesztések befagyasztásához vezet, így még többen veszíthetik el állásukat, tehát tovább csökken a fogyasztás.

Itt az idő ismét shortolni?

A képlet azért nem ilyen egyszerű. Érdemes néhány szempontot végiggondolni, mielőtt elkezdenénk eladni a részvényeinket, nézzük a legfontosabbak:

A fenti hírek hatására rövidtávú rali indulhat el ismét a tőzsdéken, érdemes tehát még kivárni és megvárni a főbb belföldi és nemzetközi gazdasági jelentéseket, mielőtt bármilyen döntést hoznánk.

Ha tetszett a cikk és hasznosnak találod, akkor kedveld be és oszd meg Facebook-on! Várom a véleményeket, tapasztalatokat a hozzászólásokban.

 
 

Szeretnél hetente összefoglalót kapni a legfrissebb cikkekről? Iratkozz fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek:

A cikkben szereplő elemzések, stratégiák és ajánlók nem minősülnek befektetési tanácsadásnak vagy befektetési elemzésnek. Nem adunk ajánlatot befektetésre, értékpapírok jegyzésére, vásárlására vagy eladására. A bejegyzés tartalma a szerző szubjektív véleménye, nem közvetít pénz- vagy tőkepiaci szolgáltatást. A posztban olvasható információ kizárólag tájékoztató jellegű, a befektetési döntéseket minden felelős személy saját maga hozza meg. Ezeknek a döntéseknek a felelőssége nem hárítható át a fixhozam.hu oldal szerzőjére.

4 hozzászólás “Újabb mélyrepülés jöhet a tőzsdéken: 35%-kal esett vissza a fejlett országok gazdasága” bejegyzéshez

  1. “Ha csak év végéig esnek az indexek, akár 50%-kos árfolyamcsökkenés is elképzelhető.”

    Százalék. Százalékos, vagyis %-os. Nem olyan nehéz ez. Csak mondd ki szóban és írd le. Azért szép napot!

  2. Viszont jól írtad, hogy “35%-kal”, ezt nagyra értékelem, sok gyökér -al, -el-ezik. Meg amúgy egész jó a helyesírásod, úgyhogy bocs, ha nyersen fogalmaztam. (Nyugodtan törölhetsz, hisz offtopic.)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.