7 befektetési hiba, amit a milliárdos nem követnek el

A milliárdos befektetők számos olyan eszközbe fektetnek, melyek nem elérhetőek a kisbefektetők számára. A leggazdagabb emberek vagyonukat vállalkozásokban, zártkörű vagy nyilvános részvénytársaságokban, ingatlanokban, nemesfémben és egyéb értéktárgyakban őrzik. Egy dolog közös bennük: elkerülik azokat a hibákat, melyeket a kisbefektetők jellemzően elkövetnek.

forrás: pixabay.com

A legtöbbünkben él egy mitikus kép a szuper gazdagokról és a befektetési titkaikról. Azonban a legtöbb esetben nincs semmilyen varázslat a befektetési stratégiájuk mögött, pusztán mindenkinél jobban értnek a pénz működéséhez, illetve a kockázatok kiszámításához.

1. Nem csak a fejlett országokban fektetnek be

Igaz, hogy az USA, Japán és az Uniós országok nagyobb biztonságot nyújtanak a befektetéseiknek, mégse korlátozzák portfóliójukat a milliárdosok ezekre az országokra. Helyette olyan fejlődő gazdaságokba is fektetnek, mint Indonézia, Chile, vagy Brazília.

Persze ezt alapos kiértékelés és elemzés után teszik, miután megbizonyosodtak róla, hogy az adott piac megfelel-e a stratégiájuknak és illik-e a portfóliójukba. A legtöbb hozamot nem a fejlett gazdaságok, hanem a fejlődő piacok rejtik.

2. Nem mellőzik a fizikai befektetési eszközöket

Amikor legtöbbünk a befektetési lehetőségeket veszi számba, többnyire részvények, befektetési alapok, kötvények és állampapírok jutnak az eszünkbe. Lehet, hogy ezek likvidebb és kevesebb tőkével hozzáférhető eszközök, azonban ez nem jelenti azt, hogy a legjövedelmezőbbek is.

Sőt, a milliárdos befektetők nagyon jól ismerik a fizikai eszközök értékét és annak megfelelően alakítják portfóliójukat. Olyan eszközökbe is fektetnek, mint lakó- vagy kereskedelmi ingatlanok, termőföldek, arany, vagy akár műkincsek.

Az ingatlanok mindig jelentős százalékát teszik ki az eszköztáruknak, mert remekül kompenzálja a részvénypiacra jellemző volatilitást. Sok kisbefektető ódzkodik ezektől a lehetőségektől, mert kevésbé hozzáférhetőek és magasabb tőke szükséges a beszálláshoz.

A legvagyonosabb befektető réteg tőkéjük jelentős részét olyan eszközökben tartják, melyek nem korrelálnak a tőke- és pénzpiaccal. Ezek az eszközök nincsenek kitéve a piaci trendeknek és hosszú távon nyereségesek.

3. Nem fektetik az összes tőkéjüket a nyilvános piacokba

A milliárdos befektetők nem korlátozzák magukat a mindenki számára hozzáférhető eszközökre. Vagyonuk jelentős része magáncégekből, üzleti részesedésből származik. Csendes társként vagy ügyvezetőként számos vállalkozásban érdekeltek.

Ehhez persze szükséges érteni a vállalkozásokhoz és az üzleti lehetőségekhez. Persze nem mindegyik cégen egyforma a nyereségük. Diverzifikáció szempontjából is fontos, hogy minél több cégben legyenek érdekeltek.

4. Nem követik a tömeget

A legtöbb befektető ugyanazt a hibát követi el. Akkor fektetnek be egy eszközbe, amikor már hosszabb ideje emelkedő trendben van. Van egy alapszabály a befektetések világában. Ha egy eszköz árfolyama 3-4 éve emelkedik, és Te most szállsz, be akkor már lemaradtál a profitról.

Ezzel tisztában vannak a legvagyonosabbak és a hozamuk kulcsa abban rejlik, hogy pontosan tudják, hogy hol szeretnének tartani 5, 10 és 20 év múlva. Befektetési stratégiájukat ennek megfelelően alakítják és ahelyett, hogy tartanának a medvepiactól, kihasználják a lefelé irányuló trendeket a maximális profit megszerzéséhez. Amikor Te eladsz, ők vesznek, és amikor Te veszel, ők eladnak.

Egy szintén tipikus hiba, amit kisbefektetők elkövetnek, hogy másokhoz hasonlítják magukat. Egy milliárdos nem fog venni csak azért egy új jachtot vagy magángépet, mert egy másik milliárdos is vett. Benned viszont ott van a kísértés, amikor a szomszéd kihozza a szalonból az új E osztályos Mercit.

Ne azért vegyél meg egy drága autót, vagy fizess be egy egzotikus nyaralásra, mert az ismerősi körödben mások is így tettek. Helyette dolgozz még többet a portfóliódon és a stratégiádon, törekedj még több hozamra. Aztán ha már elértél egy új szintet, ráérsz akkor költeni.

5. Proaktívan menedzselik portfóliójukat

Magyarországon sajnos elég alacsony szintű az emberek pénzügyi műveltsége. Azonban minden befektetőnek meg kell értenie, hogy ami ma jövedelmező, holnap lehet, hogy veszít az értékéből. Mindig a szerint kell kezelni a portfóliót, hogy épp milyen trendek jelennek meg.

A proaktív portfólió menedzsment hiánya jelentős hozamtól fosztja meg a befektetőt. Ha elmulasztod átcsoportosítani a pénzed az új trendek kialakulásakor, sok pénzt hagysz az asztalon. Akár napi, heti vagy havi szinten kezeled a portfóliódat, mindenképp kezd el rendszeresen áttervezni annak megfelelően, hogy miben látod a lehetőséget a következő időszakra.

6. Megtakarítási stratégiával is rendelkeznek

A vagyonépítés első számú feltétele, hogy legyen egy befektetési stratégiád. Ugyanakkor rendelkezned kell egy megtakarítási stratégiával is. Egy milliárdos befektető okosan fektet be, de okosan is tesz félre minden hónapban vagy évben.

A tőkédet nem csak a hozammal kell tudnod növelni, de a megtakarításaiddal is. Ha elmulasztod kialakítani megtakarítási stratégiádat, jelentős hátrányod származik akkor, amikor a befektetéseid kevesebb profitot hoznak a vártnál. Ilyen esetben a megtakarítási programod segítségével tovább növelheted a vagyonod.

7. Számos tanácsadót alkalmaznak

Azt hihetnéd, hogy a legvagyonosabb befektetők mind egytől egyig maguk építették fel a befektetési stratégiájukat és maguk álmodták meg a portfóliójukat. Nagyot tévedsz. A legtöbb milliárdos tanácsadók armadájával van körbe véve és a fontos stratégiai döntéseket a velük történt egyeztetés után hozzák meg.

Nagy hibát követsz el, ha csak a saját fejed után mész, és nem kéred ki mások véleményét. Nem biztos, hogy minden területhez és szektorhoz ugyanúgy értesz, mint a profi tanácsadók. Ahogy nő a vagyonod, hozzá kell szoknod, hogy mások véleményét is számításba veszed. Sokat fog hozni a konyhára, ha másokkal egyeztetve hozod meg a döntéseket.

Összegzés

Kisbefektetőként nehezebb dolog van a piacon a kisebb tőke és a kevesebb lehetőség miatt, de sokat lehet tanulni a milliárdosoktól és vannak olyan módszerek, melyeket már ma elkezdhetsz alkalmazni. A befektetések világában nem kell doktori iskolát végezni, de mindig tanulni kell, mindig van lehetőség fejlődni és képezni magad.

Ha tetszett a cikk és hasznosnak találod, akkor kedveld be és oszd meg Facebook-on! Várom a véleményeket, tapasztalatokat a hozzászólásokban.

 
 

Szeretnél hetente összefoglalót kapni a legfrissebb cikkekről? Iratkozz fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.