7 ok, miért keress befektetési tanácsadót

Kezdő befektetőként az ember könnyen vész el a tengernyi információban, ami fellelhető az interneten. Annyi féle eszközből lehet választani és annyi féleképpen lehet egy portfóliót kialakítani, hogy gyakran csak több kérdésed merülhet fel, mint amennyire választ találsz. Ilyenkor az lehet a megoldás. ha leülsz egy befektetési tanácsadóval és átveszitek a lehetőségeidet. Több okból kifolyólag érdemes egy profi tanácsadóhoz menni, összeszedtem neked hetet.

forrás: medium.com

1 – Megtakarítás képzése

Minden befektetés azzal kezdődik, hogy rendelkezel egy egyszeri fix és/vagy rendszeres havi összeggel. Ez fogja képezni a befektetett tőkédet. Sokaknak viszont már ez is gondot okoz. Nem mindenki tud félre tenni magától. Vannak, akiknek már ehhez is szükséges egy iránymutatás, tippek és tanácsok a kiadások csökkentésére.

Ugyanígy a bevételi oldalon is lehet növelni az összeget, bár természetesen itt kisebb a mozgástért. Ha alkalmazottként dolgozol, nem egyszerű nagyobb bevételhez jutnod. Sokszor csak egy új munkahely vagy előléptetés a megoldás. A vállalkozóknak kicsit jobb a helyzete ebből a szempontból. Az ő esetükben nagyobb eséllyel lehet találni olyan lehetőséget (pályázatok, adózás, támogatás, stb.) ami több bevételhez juttat.

2 – Kockázatkezelés

Minden befektetési eszköz esetében vállalnunk kell valamilyen kockázatot. Vannak persze biztonságos, szinte kockázatmentes befektetések. Még az állampapírok vagy bankbetétek sem kockázatmentesek a közhiedelemmel ellentétben. Államcsőd vagy a bank csődje esetén ugyanis elbukhatod a pénzed. Persze azért erre elég kevés az esély, de nem nulla.

Egy befektetési tanácsadó tisztában van a befektetési termékek kockázataival. Magadtól nem biztos, hogy minden eszköz esetében tudnád, mekkora kockázatot vállalsz. Ha nem értesz hozzá, megeshet az is, hogy egy túl kockázatos eszközbe fektetnél a tudtod nélkül. Egy befektetési tanácsadó segítségével ezt el lehet kerülni.

3 – Költségek

Egy-egy termék között jelentős különbség van a piacon díjak és költségek tekintetében. Számlavezetés, számlanyitás, tranzakciós költségek stb. Nem mindegy, hogy melyik pénzintézetnél vagy vagyonkezelőnél nyitsz számlát. Akár 2-3% eltérés is lehet a hozam összegében attól függően melyik szolgáltatóval szerződsz. Azért több milliós portfólió setében ez jelentős összeg. Ebben is a segítségedre lesz a tanácsadó.

4 – Portfólió építés

A céljaid és a pénzügyi terved alapján úgynevezett portfóliót kell építened. Ez azt jelenti, hogy több befektetési eszközben helyezed el a pénzed ahelyett, hogy csak 1-2 termékbe fektetnéd. Erre azért van szükség, mert, ahogy korábban említettem minden eszköz más kockázattal bír.

Ha neked fontos, hogy a pénzed biztosan kamatozzon és a tőkédből ne veszíts, akkor alacsony kockázatú eszközökre van szükséged (például kötvények, állampapírok, bankbetét). Amennyiben hajlandó vagy nagyobb hozam reményében magasabb kockázatot vállalni akkor olyan lehetőségek is érdekelhetnek, mint befektetési alapok, nemesfém, ingatlanalap és részvények. Ez esetben veszíthetsz is a pénzedből.

Ha a nagyon magas kockázattól sem riadsz vissza, akkor Forex (devizakereskedés), Bitcoin (kriptovaluta) vagy napi ügyletek is érdekelhetnek. Ezek az eszközök annyira kockázatosak, hogy az összes tőkédet elbukhatod. Ugyanúgy meg is többszörözheted rövidtávon. Nem ajánlom semmiképpen kezdőknek.

Egy portfólió úgy épül fel, hogy százalékos arányban szét van osztva a befektetett tőke alacsonytól magas kockázatú eszközökbe. Egy példa:

  • 50 % – alacsony kockázatú eszközök: állampapír, kötvényalap, bankbetét
  • 30 % – mérsékelt kockázatú eszközök: befektetési alap, ingatlanalap, ingatlan, kötvényalap
  • 18 % – magas kockázatú eszközök: részvények, vállalkozások, arany
  • 2 % – kiemelten magas kockázatú befektetés: Bitcoin

A befektetési tanácsadás egyik fontos része a portfólió építés. Ha még sose raktál össze magadnak portfóliót, jobb, ha először szakember segítségével fogsz neki. Elég komplex feladat ezért ne sajnálj érte pénzt kiadni.

5 – Portfólió menedzsment

Könnyen előfordul, hogy egy váratlan esemény, vagy szimplán a világgazdasági helyzet alapján esik a befektetésünk egy szegmense. Ilyen esetben érdemes áttervezni a portfóliót a maximális hozam érdekében.

Ha bizonytalan vagy, kérdezd meg a tanácsadód véleményét mielőtt magadtól elkezdenéd mozgatni a pénzt. Két dolgot nyerhetsz vele: megerősít abban, amit szeretnél és nyugodtabban cselekedsz. Az is lehet, hogy más alternatívára hívja fel a figyelmed, amit neked eszedbe se jutott.

6 – Adózás

Vannak adóköteles és adómentes befektetések. Bár alapvetően ebben egy adótanácsadó vagy egy könyvelő tud segíteni, a befektetési tanácsadó is ismerni fogja azokat a lehetőségeket, amelyekkel csökkentheted a befektetésed utána fizetendő adót.

Nyugdíjcélú megtakarítás esetében például még 20% adójóváírást is igénybe vehetsz. Mindenképpen érdemes ezt a témakört is átbeszélni, szintén százalékokat spórolhatunk azzal, ha megfelelően kezeled a befektetésed.

7 – Független szakértő

Ha bemész egy bankba, vagy egy alapkezelőhöz, akkor ők értelemszerűen a saját termékeiket fogják ajánlani, mert az nekik anyagi érdekük. Akkor azt fogják tenni, ha közben a piacon másik pénzintézet másik termékével jobban járnál.

Egy profi, független befektetési tanácsadót nem fűz anyagi érdek egyik pénzintézethez sem. Ez okból kifolyólag ő azért dolgozik, hogy Te minél jobban járj. Ha nem így tenne, akkor hitelét veszítené, és senki nem ajánlaná. Ha segít neked, hogy magasabb hozamot érj el, akkor szívesen fogod ajánlani ismerőseidnek, családtagjaidnak és barátaidnak. Neki ez az üzlet, és nem az, hogy pár százalék jutalék ellenében rád sózzon valami drága konstrukciót.

Összefoglalás

Egy jó befektetési tanácsadó nagyon sokat tud segíteni különösen akkor, ha még csak most szeretnél belevágni. Kezdő befektetőként kimondottan ajánlott szakértőhöz fordulni, sok pénzt és időt spórolhat meg neked. Néhány év alatt rá lehet érezni és onnantól a személyes tapasztalat lesz a legjobb tananyag. Addig viszont sokat kell tanulnod és jobb, ha nem a saját pénzed kárára. Keress fel Te is egy tanácsadót, ha nem vagy elég tájékozott a témában.

Ha tetszett a cikk és hasznosnak találod, akkor kedveld be és oszd meg Facebook-on! Várom a véleményeket, tapasztalatokat a hozzászólásokban.

 

Szeretnél hetente összefoglalót kapni a legfrissebb cikkekről? Iratkozz fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek:

5 tipp, hogyan kerüld el az átveréseket

Hogy zajlik a befektetési tanácsadás?

Milyen a jó befektetési tanácsadó?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.