Tovább erősödött a befektetői kedv: 871 milliárd forinttal nőtt a forgalomban lévő értékpapírok állománya

Az MNB friss sajtóközleménye szerint 46 862 milliárd forintot tett ki 2018. november végén a hitelviszonyt és tulajdonviszonyt megtestesítő értékpapírok forgalomban lévő állománya. Ez 871 milliárd forinttal több, mint az október végi érték. 243 milliárd forinttal nőtt a hitelviszonyt megtestesítő értékpapírok állománya, míg a tulajdonviszonyt megtestesítő értékpapírok állománya 628 milliárd forinttal tesz ki többet, mint az előző hónap végén.

A forgalomban lévő értékpapírtípusok állományának alakulása

forrás: mnb.hu

Novemberben 163 milliárd forinttal nőtt a központi kormányzat által kibocsátott értékpapírok állománya. A forintban kibocsátott értékpapírok állománya 22 930 milliárd forintot tett ki a hónap végén, a devizában kibocsátott értékpapír állomány 6 852 forint összegben volt forgalomban. Az állampapírok állománya összesen 28 687 milliárd forintot, a kormányzati szektor által kibocsátott állampapírnak nem minősülő kötvények 95 milliárd forintot tettek ki november végén.

117 milliárd forint összegű hosszú lejáratú állampapír járt le novemberben. 219 milliárd forint névértékű rábocsátás történt az aukciókon, 40 milliárd forintot tett ki a névértéken visszavásárolt állampapírok állománya. A lakossági kötvények állománya 91 milliárd forinttal csökkent. A rövid lejáratú állampapírok piacán 296 milliárd forint összegű kincstárjegy ki- és rábocsátás történt, 310 milliárd forint összegű lejárat mellett. A lakossági állampapírok értékesített állománya 305 milliárd forintot tett ki, míg a lejárat 260 milliárd forint volt.

25 milliárd forinttal csökkent a devizában kibocsátott kormányzati értékpapírok állománya az árváltozás következtében. A forint erősödésének köszönhetően 33 milliárd forintos állománycsökkenést okozott a devizaárfolyamok változása.

Novemberben 81 milliárd forinttal nőtt a rezidens hitelintézetek által kibocsátott jelzáloglevelek állománya. A kibocsátott jelzáloglevelek állománya forintban 1 322 milliárd forintot, devizában 9 milliárd forintot tett ki.

Az egyéb kötvények állománya nem változott novemberben. A hitelintézetek által kibocsátott kötvények állománya összesen 1 176 milliárd forint volt, míg az egyéb szektorok által kibocsátott kötvényállomány 640 milliárd forintot tett ki.

A befektetési jegyek piaci értékes állománya novemberben 14 milliárd forinttal nőtt. A pénzpiaci alapok állománya 467 milliárd forint, az egyéb alapok értékpapír állománya 6 179 milliárd forintot tett ki.

Október végéhez képest 614 milliárd forinttal nőtt a rezidens vállalatok tőzsdei részvényeinek piaci értékes állománya. Az összes vállalti részvény állománya 8 077 milliárd forintot tett ki. Ezen belül hitelintézeti részvények 3 242 milliárd forintot, a nem pénzügyi vállalatok részvényállománya 4 777 milliárd forintot, az egyéb szektorok által kibocsátott részvények 58 milliárd forintot tettek ki.

forrás: mnb

Az értékpapír állomány növekedése jól jelzi a befektető kedv további erősödését. A BUX indexe is 37 155 bázispontról 40 109 bázispontra emelkedett novemberben.

Jelentős árfolyam növekedést értek el a vezető papírok, 8%-kal nőtt a piaci kapitalizáció októberhez képest. Ez 600 milliárd forintos állománynövekedést jelentett.

Ha tetszett a cikk és hasznosnak találod, akkor kedveld be és oszd meg Facebook-on! Várom a véleményeket, tapasztalatokat a hozzászólásokban.

 

 

 

Szeretnél hetente összefoglalót kapni a legfrissebb cikkekről? Iratkozz fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.