Melyik szakra jelentkezz az egyetemen?

Ha érdekelnek a pénzügyek és szeretnéd az egyetemi tanulmányaidat gazdasági vonalon folytatni, alapvetően két szak közül választhatsz (igen van még néhány, de azok már nem kimondottan pénzügyi szakok). Tehát ha piacképes diplomát szeretnél, akkor mindenképp pénzügy és számvitel, vagy gazdálkodás és menedzsment szakra jelentkezz. Bár van átfedés, alapvetően más jellegű a kurzusok tematikája és más munkakör betöltésére készít fel a két szak.

Az Budapesti Gazdasági Egyetem patinás épülete Fotó: BGE – forrás: turizmus.com

Pénzügy és számvitel

A szakon pénzügyi, számvitel, biztosítási vagy vállalati menedzsment specializáció választására van lehetőség. A legfontosabb tantárgyak, amelyekre tanterv épül: matematika, statisztika, informatika, mikro- és makroökonómia, gazdasági jog, számvitel menedzsment, pénzügyek, jog, pénzügyi számítások és pénzügyi piacok, adózási ismeretek, vállalatértékelés, pénzügyi számvitel, vezetői számvitel alapjai, elemzés-ellenőrzés módszertana és üzleti tervezés.

A szak elvégzésével elhelyezkedhetsz bankoknál és más pénzintézeteknél helyezkedhetsz el pénzügyi ügyintézőként vagy vezetőként. Pályázhatsz számviteli ügyintézőnek, könyvelőnek, adótanácsadónak, de betölthetsz bérszámfejtő vagy TB ügyintéző munkakört is. Lehetőséged van a verseny és a közszférában is karriert építeni. Jelentkezhetsz önkormányzatokhoz, vagy adóhivatalokhoz.

Nézzünk most néhány friss adatot. A pénzügyi és számviteli szakot elvégzők 78%-a dolgozik a diploma megszerzése után, és csupán 2% keres állást. Havi átlag kerestük bruttó 289 509 Ft. (forrás: felvi.hu)

Gazdálkodás és Menedzsment

A fő tantárgyak egy része megegyezik a pénzügy és számvitel szakkal. Amellett ezeket a tárgyakat fogod tanulni: vállalati pénzügyek, számvitelelemzés, emberi erőforrás gazdálkodás, marketing menedzsment, vezetés és szervezés, értékteremtő folyamatok menedzsmentje, döntéselmélet és módszertan, kontrolling, üzleti etika, stratégiai tervezés, termelésmenedzsment, folyamat- és minőségmenedzsment, humánerőforrás-menedzsment, team-menedzsment, közmenedzsment, szervezésmódszertan és információgazdálkodás.

A szak elvégzésével elhelyezkedhettek az üzleti életben, olyan pozíciókra jelentkezhettek, mint gazdasági vezető, kontroller vagy befektetési szakértő. Emellett dolgozhattok HR-en, beszerzésen, ügyfélszolgálati vezetőként, logisztikai vagy értékesítési vezetőként. Projektmenedzserként is dolgozhattok, igaz valamennyi tapasztalt ez utóbbihoz biztosan szükséges.

Lássuk a statisztikákat. A diplomát megszerzők közül 72%-ának sikerül elhelyezkedni, és csak a szakot elvégzők 3%-a keres aktívan állást. A havi átlagfizetés bruttó 292 053 Ft (forrás: felvi.hu).

Mint látjátok elég széles a paletta a munkaerőpiacon azok számára, akik a két szak valamelyikéből szerzik diplomájukat. A fentiek talán segítenek eldönteni, hogy melyik áll közelebb hozzád.

Ha tetszett a cikk és hasznosnak találod, akkor kedveld be és oszd meg Facebook-on! Várom a véleményeket, tapasztalatokat a hozzászólásokban.

 

Szeretnél hetente összefoglalót kapni a legfrissebb cikkekről? Iratkozz fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek:

5 kötelező olvasmány tőzsdei kereskedőknek

Diploma vagy tanfolyam?

3 tanfolyam, amit el kell végezned mielőtt befektetnél

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.