A Bitcoin nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket

A tegnapi nap folyamán 6,4%-ot esett a Bitcoin árfolyama, miután a FED a vártnál pesszimistább gazdasági előrejelzést tett közzé. A tőzsdék is 5% fölötti mínuszban zártak, a negatív hangulat átterjedt a kriptopiacra is.

forrás: pixabay.com

Csütörtökén még 9 8890 dolláros árfolyamon jegyezték a Bitcoint, tegnapra azonban egészen 9 049$-ig zuhant vissza a kriptodeviza árfolyama, végül 9 323$-on zárt. Ez a szint jóval az 50 és a 10 napos mozgóátlag alatt van, ami medvepiaci trended prognosztizál.

forrás: TradingView

Jerome Powell FED elnök szerdai beszéde kedvét szegte a befektetőknek. „A vírus és a járvány terjedésének fékezése érdekében hozott intézkedések következtében a gazdaság megállt, a munkanélküliségi ráta pedig az egekbe szökött.”

Éredemes megnézni a friss amerikai munkanélküliségi adatokat. A 2008-as válság után is a legmagasabb érték 10% volt, míg a vírus következtében majdnem elérte a 15%-ot. A FED szerint lassan térhet vissza a foglalkoztatottság a korábbi szintre.

forrás: Bureau of Labor Statistics

Sasha Goldberg vezető elemző szerint „a tradicionális eszközök piacán uralkodó rossz hangulat átterjed a Bitcoinra is. Az amerikai zavargások, az USA-Kína kereskedelmi háború és a koronavírus okozta bizonytalanság mind kihatnak az árfolyamokra.”

Érdekes jelenség ez, hiszen anno a Bitcoint éppen azzal a céllal hozták forgalomba, hogy ne legyen kitéve a gazdasági és a tőkepiaci válságok veszélyeinek. Elvileg pont az lenne a szerepe, hogy válság idején is stabil maradjon az árfolyama, sőt akár annak hatására még emelkedjen is.

Ehhez képest egy jelentős tőzsdei zuhanás rögtön magával rántja a Bitcoint. Jogosan merül fel a kérdés: mi szükség van akkor a kriptopénzekre? Diverzifikáció szempontjából rögtön megbukott, mondhatni 1-esre vizsgázott.

Milyen más értéket képvisel a Bitcoin a hagyományos fizetőeszközökkel szemben? Például azonosíthatatlanok a tranzakciók, és óriási mennyiségű energiát zabál a hálózat. Aztán ha végleg kipukkan a lufi, és senki se „bányássza”, akkor le is áll az egész rendszer.

Eddig is kicsit szkeptikus voltam a kriptovalutákkal szemben, és ez a mostani árfolyamesés még inkább megerősített abban, hogy befektető szemmel a Bitcoin talán a legkockázatosabb eszköz, ami létezik.

Ha azt a feladatát sem tudja ellátni, amiért kitalálták, hogy ne legyen korreláció az tőkepiac és a Bitcoin árfolyam aközött, akkor tulajdonképpen akár lehet kukázni az egész ötletet, megszűnik a létjogosultsága.

Hiába hivatkoznak a Bitcoin hívei az anonimitásra, meg hogy a kripto a jövő. Eddig a történések nem ezt igazolják. Csak idő kérdése, hogy a kormányok és a jegybankok megalkossák azokat a jogszabályokat, melyek tiltani fogják a virtuális fizetőeszközt.

Összegzés

Ismét csalódnunk kellett a Bitcoinban, nem volt képes még rövidtávon se tartani az árfolyamot, pedig pontosan ez lenne a célja a kripto befektetésnek. Ha rögtön esni kezd az árfolyama, amint zuhannak a tőzsdék, akkor nem sok értelme van Bitcoinba fektetni.

Ha tetszett a cikk és hasznosnak találod, akkor kedveld be és oszd meg Facebook-on! Várom a véleményeket, tapasztalatokat a hozzászólásokban.

 

Kapcsolódó cikkek:

A cikkben szereplő elemzések, stratégiák és ajánlók nem minősülnek befektetési tanácsadásnak vagy befektetési elemzésnek. Nem adunk ajánlatot befektetésre, értékpapírok jegyzésére, vásárlására vagy eladására.

A bejegyzés tartalma a szerző szubjektív véleménye, nem közvetít pénz- vagy tőkepiaci szolgáltatást. A posztban olvasható információ kizárólag tájékoztató jellegű, a befektetési döntéseket minden felelős személy saját maga hozza meg. Ezeknek a döntéseknek a felelőssége nem hárítható át a fixhozam.hu oldal szerzőjére.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.