Diploma vagy tanfolyam?

A pénzügyi világban háromféleképpen érvényesülhetsz. Az első opció, hogy a pénzügyi szektorban építed karriered, a szolgáltatók oldalán. A második verzió, hogy vállalkozóként, pénzügyi közvetítőként dolgozol. A harmadik lehetőség, hogy ügyfélként, befektetőként próbálsz vagyont építeni. Egyik út sem könnyű, de egy biztos. Ha sikeres akarsz lenni, képezned kell magad, függetlenül attól, hogy melyik utat választottad.

Debreceni Egyetem Közgazdaság-és Gazdaságtudományi Kar Diplomaosztó Ünnepsége

Milyen diploma? Melyik szak? Elég az OKJ?

Alapvetően gazdasági végzettség megszerzése szükséges ahhoz, hogy pénzügyi területen kapj állást. Ha bankban szeretnél dolgozni, elég lehet egy „Banki Szakügyintéző” OKJ tanfolyam elvégzése. Ha közgazdasági középiskolába jártál és megszerezted a „Gazdasági informatikus” vagy „Pénzügyi-számviteli ügyintéző” bizonyítványt, akkor kicsit könnyebb lesz, mert van átfedés a tantárgyak között.

Egy pénzügyi diploma mindenképpen előny jelent, ha pénzintézetnél szeretnél elhelyezkedni. Nem feltétlen a kiválasztásnál lesz mérvadó, legtöbbször fontosabb a határozott fellépés, a gyakorlat, a csapatjátékos hozzáállás és a problémamegoldó képesség. Előnyöd abból fog származni, hogy mélyebb ismeretekkel rendelkezel a pénzpiac működéséről, folyamatokról és a gazdasági trendekről.

Elindulni a ranglétrán szintén csak korlátozott kereteken belül tudsz, ha nincs felsőfokú végzettséged. Ha ambiciózus vagy és vezető pozíciót szeretnél betölteni, diplomára szükséged lesz.  Középvezető lehetsz ugyan diploma nélkül, felső vezető azonban már nem. Ha szeretnéd tudni melyik felsőoktatási szakkal milyen lehetőségeid vannak, olvasd el az ide vonatkozó cikket.

Mire való a PSZÁF vizsga? Kinek van rá szüksége?

Pénzügyi szolgáltatásokat közvetíthetsz vállalkozóként akkor is, ha nincs pénzügyi végzettséged. Ebben az esetben a Pénzügyi Szolgáltatás Közvetítői Hatósági Vizsga  (korábbi nevén PSZÁF vizsga) sikeres teljesítése szükséges ahhoz, hogy dolgozhass.

A vizsga nincs tanfolyamhoz kötve, azonban tanácsosabb, ha előtte egy kimondottan erre a vizsgára felkészítő képzésen részt veszel. Megismered a fogalmakat, elméleti tananyagot és segít felkészíteni a vizsgakérdésekre. Több eséllyel ülsz be a vizsgára, mintha magadtól próbálnál tananyagot szerezni és abból készülnél. Nem biztos, hogy el tudod dönteni mi a hasznos és releváns információ és mi nem az.

A vizsga teljesítése után értékesíthetsz banki, befektetési és biztosítási termékeket. Lehetőséged van függő ügynökként (egy adott szolgáltató szerződött partnereként) dolgozni, vagy közvetítheted több pénzintézet számos termékét független ügynökként. Leszerződsz a lehető legtöbb szolgáltatóval, hogy minél szélesebb legyen a termékpaletta, amit értékesítesz. Ezáltal az ügyfél igényei számára leginkább megfelelő terméket tudod ajánlani.

Tőzsdetanfolyam, befektető tanfolyam

Befektetőként se pénzügyi tanulmányokra se hatósági vizsgára nincs szükséged, szeretném azonban megjegyezni, hogy egyáltalán nem árt, ha rendelkezel pénzügyi tanulmányokkal. Jobban belelátsz a befektetések világába, ha érted az alapfogalmakat és pénzpiaci folyamatokat. Józan ésszel is be lehet fektetni. A vállalkozók is befektetők végül is, mégis a legtöbb sikeres vállalkozó nem pénzügyi területen tanult.

Az ő számukra a legrelevánsabb tanfolyamokat sikeres befektetők, brókerek és tőzsdei kereskedők tartják. A leghasznosabb ismereteket befektető tanfolyamon és tőzsde-tanfolyamon szerezheted meg, nem az iskolapadban. Lehetőséged van specializálódott képzésekre jelentkezni, például ingatlan befektető, vagy Forex szemináriumokra.

Ezek a képzések gyakorlatorientáltak. Természetesen van elméleti rész, de a fő modulok a gyakorlati órák, amelyek megtanítanak elemezni, szignálokat észrevenni, saját stratégiát kialakítani. Létezik olyan tanfolyam, ahol lehetőség van egyéni konzultációra. Ezek nagyon hasznosak, részletesen lehet boncolgatni a témaköröket és a különböző stratégiák minden aspektusát meg lehet beszélni az oktatóval. Tanfolyamajánló cikkemet olvasd el ide kattintva.

Összefoglalás

Mint látod, több lehetőség közül választhatsz, ha pénzügyi végzettséget szeretnél szerezni. Tudnod kell, hogy mivel szeretnél foglalkozni ahhoz, hogy a megfelelő képzést tudd kiválasztani. A különböző tanfolyamok, szemináriumokon kívül szakkönyvekből is képezheted magad. Igaz nem fogsz végzettséget szerezni, de az elméleti tudást megszerezheted jó könyvekből is. Az igazi befektetés a tudás, minden más csak erre épül.

Ha tetszett a cikk és hasznosnak találod, akkor kedveld be és oszd meg Facebook-on! Várom a véleményeket, tapasztalatokat a hozzászólásokban.

 

Szeretnél hetente összefoglalót kapni a legfrissebb cikkekről? Iratkozz fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek:

5 kötelező olvasmány tőzsdei kereskedőknek

Melyik szakra jelentkezz az egyetemen?

3 tanfolyam, amit el kell végezned mielőtt befektetnél

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.