Mikor vegyél és adj el részvényt? 5 tipp a helyes időzítéshez

A tőzsdén a hozamot a jó időzítés jelenti, nincs tehát fontosabb annál, mint hogy időben észre vedd a vételi és az eladási jelzéseket. A rossz időzítés ugyanakkor nem csak csökkenti a profitot, de veszteséged is származhat belőle. Ebben a cikkben 5 olyan tippet osztok meg, melyek segítenek jól időzíteni a vételi és az eladási megbízást.

forrás: pixabay.com

1. Ne riasszon el a tartós árfolyamesés

Mikor bevásárlásra kerül a sor, a legtöbben keresik az alacsony árakat, próbálják akciósan megvenni a termékeket. Érdekes módon a befektetők legtöbbször nem élnek a lehetőséggel, amikor egy részvény árfolyama túl van egy jelentős árfolyamcsökkenésen.

A tőzsdén az alacsony árak távolt tartják a befektetőket. 2008 vége és 2009 eleje szó szerint pánikhangulatban telt a világ tőzsdéin. Szó szerint menekültek a befektetők a részvénypiacról, pedig nagyszerű lehetőséget jelentett azoknak, akik a mélyponton vagy nem sokkal az után szálltak be.

Néhány éven belül a papírok magukhoz tértek és 200-400% hozamot lehetett realizálni a legtöbb részvényen. A profi befektetők kiaknázzák ezeket a válságokat, míg a többség inkább menekül a kínálkozó lehetőség elől.

2. Határozz meg egy árfolyamszintet

Amikor már kiválasztottad, hogy mely részvényekbe szeretnél fektetni, mindig határozz meg egy árfolyamszintet, amennyiért jó befektetésnek találod az adott papírt. Ehhez különböző technikákat használhatsz.

A technikai elemzés segítségével megállapíthatod, hogy egy adott részvény árfolyama hogyan viselkedhet a jövőben különböző események bekövetkezésekor. Amint a papír eléri a meghatározott árfolyamot, csapj le rá.

Ha számításaid szerint egy részvény túlértékelt, várd meg, míg beesik az adott árfolyamszint alá. Ha az árfolyam emelkedésére számítasz, akkor máris találtál egy beszállási pontot. Figyelj azonban arra, hogy milyen mértékű emelkedés várható. 1-2%-os árfolyammozgás nem jelent igazi hozamot.

3. Figyeld az alulértékelt papírokat

Biztosan feltűnt már, hogy egyes cégek szuperül teljesítenek, szinte kivétel nélkül pozitív híreket hallasz velük kapcsolatban. Az árfolyamuk viszont stagnál, nem képes kitörni egy adott szintről. Jó példa erre hazai viszonylatban a Magyar Telekom, mely évek óta képtelen tartósan átlépni az 500-as árszintet.

Ha meg vagy róla győződve, hogy az adott vállalat pénzügyi jelentése és jövőképe alapján egy stabil és nyereséges cég áll a részvény mögött, akkor az egy jó befektetés. Előbb vagy utóbb a Telekom papír is el fogja érni az ezer forintos árfolyamot. De ha csak a 600-at éri el, az is 28%-os hozamot jelent.

4. Készíts saját elemzéseket

Kezdésnek elég, ha olvasod a híres elemzők cikkeit és gazdasági portálok hírleveleit. A profik azonban saját elemzéseket készítenek a cégek pénzügyi jelentései, a legfrissebb hírek, és a futó projektek alapján.

Ezekhez az adatokhoz a legtöbb esetben könnyen hozzáfélhetsz az adott vállalat honlapján, estenként fel kell iratkoznod a cég hírlevelére. Ennyit azonban bőven megér, hogy naprakész információval rendelkezz.

5. Legyél türelmes

Miután elkészítetted az elemzést és jó befektetésnek tűnik egy részvény, ne várd, hogy rövid időn belül emelkedni fog az árfolyama. Hónapokba, sőt évekbe is telhet, mire eléri az elemzés szerinti árfolyamszintet.

Ha nem várod ki az árfolyam kellő mértékű emelkedését, jelentős hozamtól fogsz elesni. Az idő előtt eladott részvénnyel nem csak a hozamról mondasz le, de az addig befektetett munkát és időt is kidobod a kukába.

Összegzés

Ha részvénybefektetés előtt állsz, az információ aranyat ér. Csak olyan cég papírjaiba fektess, amit jól ismersz. Ha úgy vásárolsz részvényt, hogy nem rendelkezel elég adattal, tulajdonképpen szerencsejátékot játszol.

Ha megfogadod a fenti tanácsokat és használod a józan eszedet, sokat tettél azért, hogy a lehető legtöbb profitot kihozd részvénybefektetéseidből. Ha tetszett a cikk és hasznosnak találod, akkor kedveld be és oszd meg Facebook-on! Várom a véleményeket, tapasztalatokat a hozzászólásokban.

 
 

Szeretnél hetente összefoglalót kapni a legfrissebb cikkekről? Iratkozz fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek:

2 hozzászólás “Mikor vegyél és adj el részvényt? 5 tipp a helyes időzítéshez” bejegyzéshez

  1. Miről beszelsz oreg? Egy orakulumnse tud piacot idoziteni. Ertem en hogymeg kell elni vmibol, de baromsagrol be irjal mar cikket, koszi!

    1. Üdv! Köszi a hozzászólást. Nem arról van szó, hogy mindig el kell kapni a minimumot, vagy a maximumot. Az egyszerűen lehetetlen. Viszont a részvénybefektetés, plána az aktív kereskedés az időzítésről szól. Ha a befeketetők vaktában adnák-vennék a részvényeket az árfolyamok olyan szinten ugrálnának, hogy néhány nap alatt elveszítenéd a fele pénzed, vagy megdupláznád. Ehelyett a befektetők az elemzések alapján döntenek vételi és eladási megbízásokról.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.