Hogyan kezeld a befektetéseidet válság idején?

A történelem ismétli önmagát. A 2008-as amerikai jelzálogpiac összeomlása okozta gazdasági válság sokunkban még mindig friss emlékként él. Befektetéseink 30%-nál is többet veszítettek az értékükből, és sokan bukták el megtakarításaik több mint felét. Nagyon hasonló a helyzet most, a mai cikkben arról írok, hogyan érdemes reagálni a krízishelyzetre befektetőként.

forrás: pixabay.com

Hogyan befolyásolja a befektetőket egy válsághelyzet?

Válság idején az szokott lenni a tendencia, hogy a spekulánsok elkezdik shortolni a piacot, az árfolyamok esésére számítva. Ez persze elindítja a lavinát és az események megállíthatatlanul követik egymást.

Miután az indexek zuhannak egy jó 30%-ot, pánikszerűen kezdik el eladni papírjaikat a kisbefektetők attól félve, hogy még jobban elértéktelenednek részvényeik. Ezt végül is saját maguk elő is idézik és csak a leghiggadtabbak, valamint az intézményi befektetők tartják meg pozícióikat.

Különböző kutatások kimutatták, hogy a legtöbb befektető jobban fél a veszteségtől, mint amennyire örülni tud a profitnak. Ez kulcsfontosságú és azt hiszem, segít megérteni, hogy miért zuhannak a tőzsdék egy globális válság idején.

Emiatt zárják le túl korán a nyereséges ügyleteket és tartják túl sokáig a vesztes pozícióikat. A racionális gondolkodás helyett, az érzelmeik vezérlik őket. Ebből tudnak előnyt kovácsolni a profi befektetők.

Hogyan szerezz előnyt válság idején?

Míg a legtöbb befektető pánikszerűen szabadul az eszközeitől, a megfontoltabbak meglátják a lehetőséget a zuhanó árfolyamokban. Ők ilyenkor szálnak be és nyitják a pozíciókat. Türelmesen kivárják, amíg az árak visszatérnek a normál szintre, ezzel jelentős profitra tesznek szert. Ehhez persze fegyelemre, türelemre és persze megfelelő mennyiségű likvid tőkére van szükség.

Amikor beüt a krach, a piac a legrosszabbtól tartva (vagy épp azt remélve), eladási hullámba kezd. Aztán persze amikor elül a vihar és a dolgok visszakerülnek a régi kerékvágásba. Ismét felüti a fejét az optimizmus és szép lassan az árfolyamok visszatérnek a válság előtti szintre, a piacot pedig újra az alapvető jelzések vezérlik, nem pedig a zűrzavar okozta pánik.

Ha megnézzük az elmúlt évtizedek tőzsdekrachjait az 1929-es „Fekete Csütörtöktől” az 1987-es „Fekete Hétfőn” át a 2008-as pénzügyi válságig, akkor azt látjuk, hogy néhány éven belül nemcsak visszatértek az indexek az összeomlás előtti szintre, hanem túl is szárnyalták azokat.

Nem csak a tőzsdén lehet profitálni egy globális válságból. Legtöbbször az ingatlanárakat is magukkal rántják a lejtmenetbe kapcsoló indexek. A magyar ingatlanpiaci lufi már egyébként is jó nagyra lett fújva az elmúlt években.

A koronavírus okozta válság és MÁP Plusz bevezetése együttes erővel olyan pofont visz be az ingatlan befektetőknek, hogy csakúgy csattan. A kereslet masszívan visszaesett, a lakásárak pedig már elkezdtek csökkenni.

Egy március eleji portfolio.hu cikk szerint, ha tartósan elhúzódik a koronavírus okozta járvány, annak jelentős kereslet- és árcsökkentő hatása lehet a magyar ingatlanpiacon. Érdemes tehát kivárni annak, aki ingatlanba szeretne fektetni, ugyanis év végéig jelentősen eshetnek az árak.

Diverzifikáció

Nem mindenkinek van lehetősége profitálni egy krízisből akár tőkehiány miatt, vagy más okból kifolyólag. Ha egy befektető szimplán megvédeni szeretné a portfólióját egy válság alatt, annak a legjobb módja egy jól diverzifikált portfólió.

Egymással kevésbé összefüggésben lévő eszközökből minél többet célszerű berakni a kosárba. Nézzük meg, hogy milyen eszközök jöhetnek számításba a részvényeken és ingatlanon kívül a teljesség igénye nélkül:

  • kötvények
  • deviza
  • nemesfémek
  • befektetési alapok
  • ETF-ek
  • állampapír
  • kriptovaluták

Minél több eszközben tartjuk a pénzünket, annál kevésbé érinthet érzékenyen egy válság. Előfordulhat ugyanis, hogy míg a részvényárfolyamok és az ingatlanárak csökkenek, a nemesfém és kriptovaluták árfolyamai nőnek.

Összefoglalás

Gazdasági válságok néhány évenként fordulnak elő, globális recesszióba taszítva a világgazdaságot. Csak a XX. században körülbelül húsz kisebb, nagyobb válság zajlott le. Szinte bizonyossággal áttáthatjuk, hogy a jövőben is lesznek hasonlóak.

A pénzüket pánikszerűen kimenekítők viselkedéséből profitálhatnak azok, akik megőrzik a hidegvérüket és ésszerűen cselekszenek. Válság idején lemennek az árfolyamok és ez az idő a bevásárlásra.

Természetesen az időzítésen múlik minden. Túl korán vagy későn venni kinyírhatja a profitot, csak úgy mint túl sokáig kivárni egy short pozíció zárásával. Egy korábbi cikkemben részletesen írtam a helyes időzítésről, most ezt a témát nem részletezném.

A cikkben szereplő elemzések, stratégiák és ajánlók nem minősülnek befektetési tanácsadásnak vagy befektetési elemzésnek. Nem adunk ajánlatot, befektetésre, értékpapírok jegyzésére, vásárlására vagy eladására. A bejegyzés tartalma a szerző szubjektív véleménye, nem közvetít pénz- vagy tőkepiaci szolgáltatást. A posztban olvasható információ kizárólag tájékoztató jellegű, a befektetési döntéseket minden felelős személy saját maga hozza meg. Ezeknek a döntéseknek a felelőssége nem hárítható át a fixhozam.hu oldal szerzőjére.

Ha tetszett a cikk és hasznosnak találod, akkor kedveld be és oszd meg Facebook-on! Várom a véleményeket, tapasztalatokat a hozzászólásokban.

 
 

Szeretnél hetente összefoglalót kapni a legfrissebb cikkekről? Iratkozz fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.