Hogyan kereskedj a devizapiacon válság idején?

A koronavírus miatti pánik alaposan felforgatta a világ tőzsdéit.  Vannak olyan piacok, melyek 30%-ot meghaladó esésen vannak túl, és még nincs vége. Bár a múlt hét végére a legtöbb index felpattant, a piacok valószínűleg továbbra is volatilisek maradnak. Kulcsfontosságú, hogy ezt szeme lőtt tartva kereskedjünk. A mai cikkben arról írok, hogy mire kell figyelnie annak, aki a krízishelyzetben is sikeresen szeretne kereskedni.

forrás: pixabay.com

Tőzsdepánik

Mint a bevezetőben említettem, az elmúlt hetekben meredek lejtmenetbe kapcsoltak a világ tőzsdeindexei. Ahogy nőtt a koronavírus okozta pánik, úgy kezdtek esni az árfolyamok és váltak egyre volatilisebbé a részvénypiacok.

Ez egy természetes folyamat. A befektetői kedv mindig alábbhagy krízishelyzet idején, ugyanakkor teret biztosít a spekulánsoknak. Ma már a tőzsde is egyre inkább a nyerészkedők játszótere, és igaz, hogy az intézményi befektetők továbbra is hosszú távban gondolkodnak, a spekulánsok hamar szeretnének sokat keresni.

Így aztán elkezdik ugye shortolni a papírokat, ami elindítja aztán az eladási hullámot és végül néhány hét alatt le is cseng a meredek esések fázisa. Ezt követően vannak, akik kivárnak, mások pedig próbálnak tőkét kovácsolni a kialakult helyzetből és napi kereskedést folytatnak a busás haszon reményében.

A Forex és a részvénypiac kapcsolata

Alapvető kapcsolat van a tőzsde és a devizapiac között. Általánosságban elmondhatjuk, hogy amikor egy ország értékpapírpiaca jól teljesét és folyamatosan emelkedő trendet hoz a piac, akkor megnő a befektetői bizalom az ország iránt.

Ez maga után vonja azt, hogy megnő a tőkeáramlás más országokból, ezáltal erősödik az ország devizája. Ezzel ellentétben, amikor alul teljesít a piac, csökken az adott deviza iránti kereslet, így értelem szerűen a deviza árfolyama csökken.

A fentieket kiegészítve fontos megjegyezni, hogy válság idején bevett gyakorlat a befektetők részéről az értékpapírokból kivont tőkét más eszközökbe fektetni, például devizába, aranyba vagy más alternatív befektetésekbe.

Ez elég egyértelműen hangzik, de a helyzet azért ennél bonyolultabb. Gondoljunk csak a járvány előtti BUX rally és a gyenge forint esetére. A forint annak ellenére maradt stabilan gyenge és ért el mélypontokat, hogy a BUX hónapokon keresztül hozta a 45 000 körüli szintet.

Nem csak a magyar piac mutatott be ellentmondást. Az S&P 500 és a dollár kapcsolata se volt mindig konzisztens. 1995 és 2000 között például stabilan emelkedő trendet követett mindkettő, ám a technológiai buborék kipukkanása után a dollár tovább erősödött a medvepiac ellenére.

Tippek válság idejére

Válság idején kereskedni a normális állapotokhoz képest még nagyobb kihívást jelent, ezért összeszedtem 7 nagyon hasznos tippet, melyek segíthetnek a sikeres devizakereskedésben:

  1. Számíts rá, hogy a piac volatilitása elérheti azt a szintet, amit a legnagyobb napi mozgás volt a válság indulása óta!
  2. Egy világválság idején a legideálisabb kereskedési időszak az első néhány hét. Valójában az első napokban lehet a legnagyobb profitot elérni. Aztán szépen lassan lecsillapodnak a kedélyek és stabilizálódnak a piacok.
  3. Kicsiben kereskedj! Ez nagyon fontos. Csábító lehet nagy tőkeáttétellel pozíciót nyitni a hatalmas profit reményében. Ne tedd! A magas volatilitás miatt játssz kicsiben!
  4. Tartsd szűken a stop loss megbízásokat! Ne gondold, hogy mivel a piac nagyokat ugrál, neked is belefér nagyobb mozgástér! Védd a tőkédet továbbra is mintha normális állapotok uralkodnának!
  5. Ne tulajdoníts nagy jelentőséget a támasz és ellenállás szinteknek. Békeidőben ezek jelentősége nagy, de válsághelyzetben ezeket felülírják az érzelmek és az általános likviditási hiány. Egyetlen kivétel ez alól, amikor a napi mozgás már elérte az előz napok átlagát és annak jeleit mutatja, hogy visszafordulni készül.
  6. Ne zárd le túl hamar a pozíciódat, csak azért mert elérted a kívánt profitot. Tartsd a pozíciót addig, amíg megfordul a trend, akkor is, ha rövidtávon kereskedsz. Ne bukd el a hasznot, csak azért mert túl hamar zárod a pozíciót.
  7. Ne kereskedj mindennel! Ha úgy is érzed, hogy még két-három devizapárral még nagyobb hasznot tudnál termelni, inkább koncentrálj egy fő devizapárra! Az eleve magas volatilitás megtöbbszöröződik amint egy új pozíciót nyitsz, ergo három nyitott pozíció már egyszerűen túl rizikós.

Összefoglalás

Mint a fentiekből kiderül válság idején jó lehetőség nyílik extra haszonra szert tenni, ám ezt nagyon megfontoltan lehet csak véghezvinni. Szem előtt kell tartani a magas volatilitást és nagyon türelmesnek kell lenni, valamint gyorsan kell reagálni a megforduló trendekre. Gondolkozz kicsiben, hogy elkerüld a nagy buktákat!

A cikkben szereplő elemzések, stratégiák és ajánlók nem minősülnek befektetési tanácsadásnak vagy befektetési elemzésnek. Nem adunk ajánlatot, befektetésre, értékpapírok jegyzésére, vásárlására vagy eladására. A bejegyzés tartalma a szerző szubjektív véleménye, nem közvetít pénz- vagy tőkepiaci szolgáltatást. A posztban olvasható információ kizárólag tájékoztató jellegű, a befektetési döntéseket minden felelős személy saját maga hozza meg. Ezeknek a döntéseknek a felelőssége nem hárítható át a fixhozam.hu oldal szerzőjére.

Ha tetszett a cikk és hasznosnak találod, akkor kedveld be és oszd meg Facebook-on! Várom a véleményeket, tapasztalatokat a hozzászólásokban.

 

Szeretnél hetente összefoglalót kapni a legfrissebb cikkekről? Iratkozz fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.