Hogyan legyen megtakarításom?

Minden befektetés azzal kezdődik, hogy meg kell takarítanunk a befektetni kívánt összeget. De hogyan érjük el, hogy minden hónap végén félre tudjunk tenni egy kisebb összeget? Első lépés, hogy meg kell vizsgálni az aktuális kiadásokat, és megvizsgálni, hogy van e olyan köztük amit lehet csökkenteni.

Érdemes az Internet, TV és mobil szolgáltatásokkal kezdeni, mivel napjainkban Magyarországon igen komoly harc folyik a piacon az előfizetőkért a legnagyobb telekommunikációs társaságok között, bizony könnyen előfordulhat, hogy sokkal kedvezőbb ajánlatot kapunk egy másik szolgáltatónál.

Ezzel máris több ezres spórolhatunk meg. Ugyanez igaz a biztosításokra is. Normális esetben 2-3 biztosítása szinte mindenkinek van. A gépjármű tulajdonosok kötelező felelősségbiztosításán kívül legtöbbünknek van lakás- és/vagy életbiztosítása is. Számtalan biztosító társaság ezernyi ajánlata között meglehet, hogy van olyan, amiért kevesebbet kel fizetnünk.

A közműveknél más a helyzet, egyrészt sokkal kevesebb szolgáltató van jelen a piacon, másrészt a díjaikban nincs akkora különbség, hogy érdemi megtakarítást érjünk el, véleményem szerint nem érdemes vele foglalkozni. Itt inkább arra kell figyelni, hogy ne pazaroljuk az energiát. Fölösleges 25-26 fokra fűteni a lakást vagy házat, pár fokkal kevesebb is bőven elég, hogy ne fázzunk, viszont az a pár fok is jelentős összeget tesz ki havi és még inkább éves szinten.

A fent említett fix kiadásokon kívül természetesen sokat költünk a bevásárlások alkalmával a különböző szupermarketekben. Nem is gondolná az ember, hogy mennyit lehet spórolni azon ha nem minden egy helyen veszünk meg, hanem ott ahol épp akciós.

Ezen kívül érdemes a folyton fogyó tartós élelmiszereket például tej, gyümölcslé, üdítő, ásványvíz, stb. nagyobb kiszerelésekben megvenni, mert így csökkentjük a vásárlások számát is. Próbáljunk mindent előre egy hétre megvenni és akkor havi szinten pár nagy bevásárlás elég.

Nyilván a friss pékáru, a felvágottak és a gyümölcsök szavatossága csak pár nap, ezeket a legközelebbi kisboltból naponta, kétnaponta beszerezhetjük, de a nagyobb bevásárlások a hipermarketekben jellemzően kevesebből kihozhatóak. Fontos még megjegyezni azt, hogy mindig készítsünk bevásárló listát és csak azt vegyük meg, amire szükségünk van.

Az áruházak állandóan tele vannak kihagyhatatlan akciókkal, de ezek csak azért vannak, hogy a pénztárcánkból kicsalják a lehető legtöbb pénzt. Alapvetően nem az akciókkal van a baj, mert amire épp szükségünk van kapóra jön, ha akciós is. Sajnos viszont legtöbbünk elcsábul a “most 2 áráért 3-at kap” és hasonló ajánlatoktól, és hajlamosak vagyunk megvenni olyan terméket is amire nincs is szükségünk. Ennek elkerülésére való a bevásárlási lista. Ha mindig csak azokat szerezzük be amire szükségünk van, elkerülhetjük a túlköltekezést.

Ahhoz hogy valaki megtakarítson, szükség van némi önmegtartóztatásra és önfegyelemre is. Hiába keres valaki alapvetően jól, ha a hó végéig minden pénzét elkölti. Abból sose lesz megtakarítás és befektetés. Persze, hogy mindenki szeretne hetente többször étterembe, moziba járni, évente többször nyaralni, wellnessezni menni.

Milyen jó is lenne 2-3 évente lecserélni az autót. Fogadjunk, hogy Ön is ábrándozott már hasonló jólétről. Igen ám, de aki nem születik vagyonos családba annak magának kell az ilyen életszínvonalhoz megteremteni az anyagi hátteret, és ez bizony csak lemondással érhető el. Ugyanakkor, ha valaki okosan csinálja és lassan de biztosan halad a céljai felé hamarabb eljön az időszak amikor már a befektetett pénze hozamaiból fogja fenntartani a jólétet.

Eddig a kiadásokról volt szó, most nézzük meg, mit tehetünk azért, hogy több bevételünk legyen. Szeretném azokkal kezdeni akik alkalmazotti jogviszonyban állnak. A képlet elég egyszerű, ugyanis akik munkavállalóként keresik a kenyerüket azoknak az egyik lehetőség a fizetésemelés, ami persze függ az alkalmazó cég irányelveitől és az előrelépési lehetőségektől.

Vannak munkáltatók, akik pusztán a hűségükért díjazzak az alkalmazottaikat és minden éven fix vagy teljesítményarányos emelést kapnak. Egy másik lehetőség előrelépni. Ha jelenlegi munkahelyünkön van éves fizetésemelés és előrelépési lehetőség, akkor tulajdonképpen nincs más dolgunk, mint keményen dolgozni és a havi bérünk évről évre magasabb lesz. Nem mindenki van azonban ilyen kedvező helyzetben.

Ellenkező esetben célszerű képezni magunkat, különböző kurzusokra járni és nyelvet tanulni. Közben érdemes böngészni az aktuális állásportálokat és jelentkezni minden olyan pozícióra, ami anyagi és/vagy szakmai előrelépést jelent. Sajnos sokan kényelmesednek bele a munkájukba és elfelejtik, hogy némi erőfeszítéssel jobb álláshoz és magasabb fizetéshez jutnának.

A vállalkozóknál más a helyzet, mert ők nem havi fix fizetésért dolgoznak, hanem üzletszerű tevékenységet folytatnak és a havi bevétel attól függ, mennyire teljesítenek jól a piacon. Természetesen számukra is léteznek eszközök, melyekkel növelhetik a havi bevételeket.

Különböző marketing kampányokkal több vevőt vagy ügyfelet szerezhetnek, építhetnek új partneri kapcsolatokat, amely felpörgeti a vállalkozást. Akár egyéni akár társas formában vállalkozik valaki, mindig van lehetőség fejlődni, bővülni a piacon és a kínálkozó lehetőségek megragadásával szépen lehet növelni az eladásokat, megbízásokat vagy a szerződéskötéseket.

Sok vállalkozó esik abba a hibába, hogy csak a meglévő ügyfelekre/vevőkre koncentrálnak és kizárólag az ő igényeik kielégítésre fordítják a munkájukat ahelyett, hogy közben azon is dolgoznának ismertebbek legyenek a piacon. Sokszor kis befektetés és munka is érezhető eredményt hozhat ilyen téren, érdemes a marketinggel is folyamatosan, hosszú távon foglalkozni, az eredmény nem marad el.

Ha tetszett a cikk és hasznosnak találod, akkor kedveld be és oszd meg Facebook-on! Várom a véleményeket, tapasztalatokat a hozzászólásokban.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.